Soms eet de mannetjesspin het vrouwtje

Mannetjes van de spinnensoort Micaria sociabilis eten vrouwtjesspinnen. Dat ontdekten Tjechische wetenschappers. Hun onderzoek laat zien dat het idee dat alleen vrouwtjesspinnen kannibaal zijn niet altijd klopt.

Spinnen Beeld reuters

Voor het onderzoek werd een jong mannetje in aanraking gebracht met een vrouwtje. De vrouwtjes kwamen in twee variaties: jonge vrouwtjes, van dezelfde generatie als het mannetje, en oude vrouwtjes uit een eerdere generatie. Vervolgens werd gekeken hoe mannetjes reageerden op de vrouwtjes.

Seks
Soms at het mannetje het vrouwtje op. Dit gebeurde altijd redelijk snel na het eerste contact en voordat er sprake was geweest van paring. Daarmee verschilt het mannetje van het vrouwtje, dat meestal toeslaat tijdens of na de seks. Vaak eten vrouwtjes kleine, zwakke mannetjes, zodat de extra eiwitbron het nageslacht beter kan maken.

Opvallend was dat het mannetje vaker een oud vrouwtje at. Dit heeft misschien te maken met de lagere bevruchtingskans die het mannetje heeft bij dit soort spinnen. Ook sloeg een spin vaker toe als hij groter was en vaak agressief gedrag vertoonde. De grootte van het vrouwtje was voor de mannetjes dan weer niet van belang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.