Sommige van Merians insecten zijn fantasie

De zeventiende-eeuwse kunstenaar en onderzoekster Maria Sibylla Meriam schilderde niet alleen met ongekende precisie Surinaamse insecten en planten, maar waarschijnlijk zonder het te beseffen ook een reeks entomologische verzinsels....

Van onze verslaggever

Dat zegt conservator Kees Moeliker van het Natuurmuseum in Rotterdam. Het vermoeden is dat plaatselijke insectenzoekers haar bij haar verblijf in 1699 in Suriname ook exotische samenstelsels uit verschillen soorten aandroegen. Daarvoor kregen ze betaald. In 1705 publiceerde Merian haar geïllustreerde meesterwerk Metamorphosis Insectorum Surinamensium, dat insecten toont, doorgaans op de planten waar ze van nature op voorkomen.

In het Rotterdamse museum opent vrijdag een kleine expositie van het werk van kunstenaar Joos van de Plas dat op Merians werk is geïnspireerd. Van de Plas kende als kind al gravures van Merian en ontdekte dat sommige insekten op de afbeeldingen nergens bekend zijn. In 2005 verbleef ze zelf geruime tijd zelf in Suriname.

Volgens Van de Plas zijn sommige van Merians insecten verzinsels, waarschijnlijk niet zozeer van haar zelf, als wel van insectenzoekers die destijds voor haar werkten.

Van de Plas (1952) schilderde en construeerde met de computer haar eigen fantasie-insecten, min of meer in stijl van Merians werk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden