Sojayoghurt gebruikt minder water en land

In deze rubriek worden gezondheid en duurzaamheid van actuele voedingsmiddelen bekeken.

Je vraagt je af waarom er suiker in de 'gewone' M&C zit. Beeld
Je vraagt je af waarom er suiker in de 'gewone' M&C zit.Beeld

Mild & Creamy? Een soort room dus?

Nee, een plantaardige vervanger voor yoghurt, gemaakt van soja. De meeste 'sojayoghurts' zijn wat minder glad en romig dan gewone yoghurt, maar Mild & Creamy komt aardig in de buurt. Deze versie zonder suiker is net op de markt.

Is er dan ook gezoete Mild & Creamy?

In de 'gewone' M&C naturel zit 2,1 procent suiker. Er zijn ook M&C-varianten met smaakjes zoals vanille: die bevatten tussen de 9 en 10 procent suiker, minder dan de meeste koemelkyoghurts met smaakjes.

Prijs: ca. euro 2,30 voor 750 g
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: supermarkt

Is sojayoghurt gezonder dan gewone yoghurt?

Het scheelt weinig. In M&C zit ongeveer de zelfde hoeveelheid eiwit, calcium en vet als in halfvolle yoghurt. Ook is er vitamine B12 toegevoegd. Handig voor mensen die niks van een dier willen eten.

Je kunt dus net zo goed gewone yoghurt eten?

Niet helemaal. Sojazuivel bevat nauwelijks verzadigd vet: volle en halfvolle zuivelproducten wel. Bovendien zijn sojaproducten lactosevrij. Overigens zit in gewone yoghurt ook bijna geen lactose.

Maar soja is toch slecht voor het milieu?

Dat geldt voor de soja die voor veevoer wordt gebruikt. Die komt uit Zuid-Amerika, waar dagelijks een paar honderd sportvelden aan bos worden gekapt voor sojaplantages. De soja van Alpro doet daar niet aan mee.

Hoezo dan?

Die soja komt vooral uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk, een kleiner deel komt uit Canada. Daar speelt ontbossing niet, evenmin als uitbuiting en landjepik. Bovendien voldoet de Alpro-soja aan de zogeheten Basel-criteria. Die verbieden het gebruik van soja uit gebieden die in de laatste twintig jaar zijn ontbost.

Maar voor gewone yoghurt worden ook geen bossen gekapt.

Klopt. Maar de broeikasgasuitstoot van sojazuivel is ruim twee keer zo laag als van gewone zuivel: koeien poepen en boeren broeikasgassen uit. Vergeleken met gewone yoghurt is er voor sojayoghurt veel minder water en land nodig. Omdat koeien soja gevoerd krijgen, kost dat zowel land om de soja te verbouwen als land voor het grazen.

Is het eigenlijk wel lekker?

De M&C ongezoet is net zo lekker fris als gewone yoghurt, je vraagt je af waarom er suiker in de 'gewone' M&C zit. Beide versies hebben wel de lichte kartonsmaak van alle sojazuivel. Daar moet je aan wennen. Maar yoghurt smaakt na een tijdje sojazuivel eten ook erg naar koe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden