Sofokles leesbaar dankzij infrarood (Gerectificeerd)

Duizenden voorheen onleesbare manuscripten van klassieke teksten kunnen sinds kort worden ontcijferd. Met behulp van infraroodtechnologie hebben onderzoekers aan de universiteit van Oxford enkele fragmenten leesbaar gemaakt....

Van onze verslaggever

De Britse krant Independent on Sunday publiceerde zondag een fragment van het verloren gewaande toneelstuk Epigonoi ('De Nazaten') van de Griekse tragediedichter Sofokles (ca 496-406).

Het fragment is afkomstig uit uit een grote verzameling van 400 duizend papyrussnippers, meer dan een eeuw geleden gevonden op een antieke vuilstort in de Egyptische stad Oxyrhynchus.

De fragmenten bevatten naast dat van Sofokles waarschijnlijk ook werk van Ovidius, Aeschylus en onbekende christelijke gospels. Deze documenten zullen in de komende jaren onderzocht worden.

Tot nog toe waren de papyrusfragmenten onleesbaar omdat de inkt te zeer vervaagd was. Met infrarood licht kan de inkt alsnog zichtbaar worden gemaakt.

Engelse academici schatten dat door deze vondst het aantal bekende teksten van belangrijke auteurs uit de klassieke oudheid met zo'n twintig procent zal toenemen. Het aantal leesbare 'alledaagse' teksten uit de klassieken, zoals lachspelen en kluchten, zou wel eens kunnen verdubbelen. Sommige kenners spreken al van een 'tweede Renaissance' en van 'fundamentele teksten'. De verzameling papyrusfragmenten veroorzaakt al lange tijd frustraties onder wetenschappers vanwege de slechte leesbaarheid.

De papyrusverzameling geldt als de grootste vondst klassieke manuscripten ter wereld. De fragmenten zitten in 800 dozen in de universiteitsbibliotheek van Oxford. Naast tekstfragmenten in het Oud-Grieks, zijn er fragmenten geschreven in het Latijn, Koptisch, Armenisch, Arabisch en vroeg-Perzisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden