Sneller Wifi? Koop een andere router

Draadloos internetten is handig, maar vaak traag. Kan het beter? Fabrikanten van routers trekken de trukendoos wijd open.

Peter van Ammelrooy
Een tablet met de app Architecture of Radio van Richard Vijgen, dat de mobiele zendmasten, satellieten en wifi-routers op een locatie toont. Het is geen 'live' beeld, maar een artistieke impressie gebaseerd op informatie over deze bakens uit databases. De app is er voor iOS en Android. Beeld Juuke Schoorl
Een tablet met de app Architecture of Radio van Richard Vijgen, dat de mobiele zendmasten, satellieten en wifi-routers op een locatie toont. Het is geen 'live' beeld, maar een artistieke impressie gebaseerd op informatie over deze bakens uit databases. De app is er voor iOS en Android.Beeld Juuke Schoorl

YouTube stottert? Netflix hakkelt? Websites traag? Tussen onze laptops, smartphones en tablets en een perfecte draadloze verbinding met internet staan wetten en praktische bezwaren in de weg. Want: voor betere wifi zou je eigenlijk al je buren moeten omleggen.

Onderzoek van het Agentschap Telecom wijst uit dat we blij mogen zijn als we meer dan 20 procent krijgen van de wifi-snelheid waarmee onze provider adverteert. De oorzaak: filevorming in de lucht. De reden: de hele wijk netflixt op dezelfde golflengte.

Wie al drie, vier jaar klant is bij KPN en Ziggo kan er gif op innemen dat zijn router - het kastje dat ons het internet op helpt - slechts één frequentie biedt: die van 2.4 Ghz. Terwijl betere routers ook een 5 Ghz-snelweg bieden: sneller, minder storingsgevoelig en met een grotere capaciteit. Nadeel: 5 Ghz heeft moeite met plafonds en muren.

Netgear Nighthawk X8

Je kunt je provider om een dual-band-router met 2.4- én 5-Ghz-kanalen vragen, of er voor 100 euro zelf eentje aanschaffen. De nieuwe router kan het bestaande materieel overigens niet vervangen. De provider heeft daar allerlei klantenbindende poespas ingestopt.

Toch lonken fabrikanten naar de consument met kastjes met de allerlaatste technologische hocus pocus. Zoals de Netgear Nighthawk X8. Deze router is absoluut overkill voor de familie Doorsnee. Maar het is net als met die onbetaalbare superauto's uit BBC's Top Gear: de X8 geeft ons een blik in de toekomst.

null Beeld Juuke Schoorl
Beeld Juuke Schoorl

Twee 5 Ghz-snelwegen

Netgears topmodel is een router met tri-band: het heeft een 2.4 Ghz-kanaal en twee 5 Ghz-snelwegen. Het voordeel van twee keer 5 GHz? De router herkent de apparaten die draadloos contact zoeken en wijst nieuwe, snellere toestellen de ene 'rijstrook' toe, en tragere de ander. Dat voorkomt opstoppingen.

De X8 kan per kanaal vier datastromen opzetten met een apparaat, zeg maar een enkele rijstrook naar vier uitbreiden. Dat betekent een duizelingwekkende snelheid van 2.166 megabit per seconde. Ter vergelijking: het gros van de routers thuis doet draadloos maximaal 100 Mbps. Op papier.

Die 2.166 Mbps is wel de theoretische top. En apparaten die quad-stream aankunnen verschijnen pas mondjesmaat op de markt. Kleinere toestellen als mobieltjes zullen het bij een of twee datastromen houden, want deze techniek vreet stroom.

Minder risico op stroing

Een ander novum: de vier antennes van de X8 zijn actief. Normaal doen antennes niet meer dan het signaal opvangen en naar een versterkertje in de router leiden. In de X8 zitten de versterkertjes in de punten van de antennes. Zo is er minder risico op storing door andere elektronica. Weer een wifi-hobbel weggenomen.

Overige extra's in de X8 zijn meer voor de nerds. Zoals liefst zes ethernetpoorten (vier is de standaard), waarvan je er twee kunt bundelen om topzwaar dataverkeer af te wikkelen. Leg er bijvoorbeeld een supersnelweg mee aan naar een NAS, zo'n centrale harde schijf in een netwerk.

Er zijn goedkopere routers voor als Ziggo of KPN niet over de brug komen. Maar wie 459 euro kan missen is met de X8 klaar voor de toekomst. Eentje waarin alle buren kunnen blijven leven.

Sneller draadloos?

1. Vraag de provider omeen nieuwe router, met 5 GHz-band.
2. Zet de router op een centrale plek.
3. Verstop de router niet in een kast of onder de bank. Je moet hem kunnen zien.
4. Check met een app als Acrylic (Windows), Netgear Genie (Android) of WiFi Explorer (Mac) welke kanalen de buren gebruiken en kies het minstbevaren kanaal.
5. Routerantennes gooien hun signalen alle kanten op. Kijk of de verbinding beter wordt als je aluminiumfolie op de wand achter het kastje plakt.
6. Netflix zonder bibberbeeld? Verbiedt tijdelijk zware downloads en onlinegaming door huisgenoten. Zet potentiële stoorzenders als magnetron, halogeenlampen en babyfoon uit.
7. Zet de router regelmatig even helemaal uit. Kan problemen verhelpen.

Router kopen? De best beoordeelde modellen op tweakers.net/categorie/560/.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden