Smit Trafo verkoopt Amerikaanse fabriek toch

Smit Transformatoren verkoopt zijn verliesgevende fabriek in het Amerikaanse Charleston toch. Eerdere vergevorderde verkoopplannen in die richting werden krap twee weken geleden afgeblazen....

Van onze verslaggever

NIJMEGEN

Nu meldt Smit Trafo een intentieverklaring te hebben ondertekend. Directeur M. van der Veen zei tijdens de gisteren gehouden buitengewone aandeelhoudersvergadering te verwachten minimaal negen miljoen dollar (ruim 15 miljoen gulden) te verdienen aan deze 'bijna wonderbaarlijke' transactie.

Niet bekend

Eerder dit jaar gaf Smit Trafo te kennen dat de onderhandelingen over verkoop van de verliesgevende Amerikaanse dochter in een vergevorderd stadium verkeerden. Begin oktober bracht Smit Transformatoren haar jaarverslag over 1995 uit. Daarin kondigde de directie de verkoop van het Amerikaanse bedrijf jubelend aan.

Bij het verslag was echter een brief ingesloten waarin de onderneming vroeg de passage over Charleston als ongeschreven te beschouwen. Een woordvoerder van Smit Trafo erkende dat de passage op het allerlaatst over het hoofd was gezien.

Smit Transformatoren verkoopt zowel de productiemiddelen als een groot deel van de aanwezige grondstoffen. De koper neemt ook het huurcontract van de gebouwen over. De voorraad gereed product en de bestaande orderportefeuille vallen buiten de transactie. De opdrachten waaraan nog niet begonnen is, zullen worden uitgevoerd in Nijmegen.

De al in productie genomen orders worden nog door Smit Charleston uitgeleverd.

Smit Transformatoren beschikt nu over een orderportefeuille van 126 miljoen gulden. Daarmee is draait de fabriek in Nijmegen volgend jaar volledig bezet. Zeer recentelijk ontving het bedrijf nog een order voor een zeer grote transformator van 750 MVA van het Canadese Ontario Hydro. Het bedrijf neemt ook nog een optie op een tweede transformator.

Volgens Van der Veen heeft Smit Trafo nu het ergste achter de rug. De kosten zijn drastisch verlaagd, terwijl de fabricagesnelheid is verdubbeld. Dat kostte overigens wel enkele tientallen werknemers hun baan, terwijl bijna het complete management verdween.

'Toen ik hier kwam, spraken de mensen over de Smit-familie. Daar is een eind aan gekomen. We kunnen niet altijd aardig tegen elkaar blijven doen. We zitten hier om de oorlog te winnen, anders verdienen we niets.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden