Slimme bewakingscamera ziet verschil tussen dief en hond

Nest, de Amerikaanse maker van een zelfprogrammerende thermostaat en rookmelder, heeft voor het eerst sinds het is overgenomen door Google een nieuw product aangekondigd: de Nest Cam, een op afstand te bedienen camera voor in huis.

De Nest CamBeeld Nest

De komst van de camera werd verwacht, gezien de overname van de maker van surveillancecamera's Dropcam vorig jaar, voor bijna een half miljard euro. Een van de redenen voor de overname is een technologie die Dropcam heeft ontwikkeld om beelden online te kunnen bewaren en ordenen, zegt Nest. Samen met de camera, die in juli op de Nederlandse markt komt, wordt de betaalde dienst Nest Aware geïntroduceerd, waarmee alle opgenomen beelden tien tot dertig dagen online bewaard en teruggekeken kunnen worden.

Nest verbeterde de afgelopen maanden zowel de camera als de software en algoritmen die bezitters via hun smartphone waarschuwen als er iets opmerkelijks gebeurt in huis. 'Een van de grootste ergernissen van gebruikers is de vele valse alarmen die toezichtcamera's versturen', zei Europees general manager Lionel Paillet twee weken geleden bij een demonstratie van de nieuwe producten in Amsterdam. 'Bijvoorbeeld als je hond door het beeld loopt, of als er een schaduw binnenvalt zodra de zon gaat schijnen. We wilden van deze valse alarmen af.' Dat gebeurt onder meer dankzij gezichtsherkenning. De camera kan een mens onderscheiden van andere wezens, al is persoonsidentificatie, zoals een vergelijkbare camera van het Franse Netatmo wel kan, nog niet mogelijk. 'Dat is extreem lastig om goed te doen.'

Beeld Nest

Bewust huis

Nest maakt producten die onderdeel zijn van wat het concern 'het bewuste huis' noemt. Zo leert de thermostaat van het gedrag van zijn gebruiker en past zichzelf daar ongemerkt op aan. Ook communiceren de apparaten met elkaar: als de rookmelder, die eveneens vernieuwd is, een koolmonoxidealarm geeft, zet de thermostaat automatisch de cv-installatie uit, om de eventuele bron van het dodelijke gas te elimineren. 'Het connected home waar iedereen het over heeft, is wat ons betreft een achterhaald begrip', zegt Paillet. 'Verbonden' betekent volgens hem vooral dat gebruikers van alles op afstand zitten te regelen met hun smartphone. 'Dat wil je niet. Je huis moet voor zichzelf kunnen zorgen, het moet je gedrag leren kennen en zich daarop aanpassen.'

De camera werkt daarom ook deels autonoom. Zodra de thermostaat bijvoorbeeld heeft gemerkt dat er niemand thuis is, gaat de camera vanzelf aan.

De focus van Nest op het bewuste huis heeft ook keerzijden: doordat steeds meer Nest-apparaten in de gaten houden wat de bewoners doen, lopen zij in potentie een beveiligings- en privacyrisico. Zeker sinds de overname door Google voor 2,8 miljard euro in 2014, zijn er zorgen dat Googles alziend oog meekijkt bij de klanten thuis. Paillet benadrukt dat klantgegevens van Nest niet worden gedeeld met het moederbedrijf. Daarnaast is de beveiliging van de camerabeelden van het hoogste niveau, zegt hij. Video wordt in de camera versleuteld met 2048 bits encryptie. Voor het transport van de data wordt 128 bit encryptie gebruikt. 'De beelden die online bewaard worden zijn daarmee zeer zwaar versleuteld. Ook wij kunnen er niet bij.'

De Nest Cam.Beeld Nest

Hoe gaat het met de slimme thermostaat?

De markt voor slimme thermostaten groeit snel: in Europa vorig jaar met bijna honderd procent. In absolute getallen hebben nog maar weinig huishoudens er een: 700 duizend, aldus onderzoeksbedrijf Berg Insight eerder dit jaar. Nederland loopt voorop. Energieleverancier Eneco heeft tot nu toe ruim honderdduizend van zijn Toon-thermostaten geplaatst. Essent, dat de Nest aanbiedt, geeft geen cijfers, maar toont zich tevreden over de groei. Ook Nest geeft geen verkoopcijfers.

Full hd

Hoewel het apparaat niet gemotoriseerd is, geeft de brede kijkhoek van 130 graden en de resolutie van 3 megapixels gebruikers op afstand de mogelijkheid in te zoomen op details, aldus Paillet. 'De camera kan full hd streamen en met de smartphone kan op afstand tot acht keer worden ingezoomd.' Dankzij een magneet in de metalen voet kan de Nest Cam aan bijvoorbeeld een koelkast worden geplakt. Het relatief zware metalen apparaat (220 gram) heeft verder een microfoon en speaker, zodat op afstand kan worden geluisterd en gesproken. Met acht infraroodleds worden donkere ruimten verlicht. 'Veel camera's geven een plas licht in het midden en is de rest stikdonker', zegt Paillet. Deze camera beschijnt een veel groter gebied.

Naast de nieuwe camera heeft Nest ook de brand- en rookmelder Protect verbeterd en is de app vernieuwd. Die toont in ronde icoontjes nu direct tot drie livebeelden van camera's. Draait de gebruiker zijn smartphone opzij, dan beweegt het camerabeeld in de iconen mee.

Nest Cam, vanaf juli op de markt voor 199 euro
Nest Protect, 119 euro voor zowel de bedrade of batterijversie
Binnenkort volgt een uitgebreide test van de Nest Cam

Een rookmelder van Nest.Beeld Nest
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden