Slanke lepelaar wil niet broeden

Waarom streken er vorig jaar maar 970 lepelaar-broedparen neer in Nederland en niet de gebruikelijke 1270? Die kwestie heeft Otto Overdijk van Natuurmonumenten opgehelderd....

Door de droogte die Spanje vorig voorjaar teisterde, konden de dieren over onvoldoende voedsel beschikken. Ze waren dan ook niet in goede conditie om de trek naar het noorden te vervolgen.

Doorgaans maken de lepelaars, die uit West-Afrika terugkeren, na tweeduizend kilometer vliegen een tussenstop in Spanje. In een kleine maand sterken ze aan in de Cota Donãna en vliegen dan nog eens tweeduizend kilometer naar Nederland, waar ze broeden.

Vorig jaar vlogen veel dieren uit Spanje weer terug naar West-Afrika, zegt Overdijk. Hij herkende ze aan hun ring om de poten. Al vijf jaar volgt Overdijk de trek van de lepelaars vanuit Mauretanië en Senegal via het tussenstation in Spanje naar Nederland. Vorig jaar sloegen ze het broeden instinctief over.

De lepelaars waren in tijdnood gekomen. Langer in Spanje blijven in de hoop goed doorvoed te raken, betekende ook dat ze later in Nederland zouden aankomen. Daar nog een nest bouwen en jongen grootbrengen, zou niet meer lukken, redeneert Overdijk. Ze sloegen het broeden een jaar over.

Dit jaar ziet het er weer normaal uit; de natuurbeheerder verwacht weer zo'n 1270 broedparen. De eerste zijn al gesignaleerd. Zekerheid heeft hij pas in augustus als hij na het broedseizoen alle lege nesten heeft geteld.

Bij hun aankomst eten de lepelaars stekelbaars uit de rivieren en meren. Als de jongen uit het ei komen, zijn garnalen aan de beurt. Die zijn er in het Waddengebied in overvloed. De lepelaar ontwikkelt daarom een voorkeur voor de Waddenzee boven de Oostvaardersplassen, Oostvoorne en het Zwanenwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden