Sinds kort is er een knuffelbarbapappa die zachtjes ademt. Werkt dat, zo'n slaaprobot?

Gadgets

Proefslapen met een grotemensenknuffelmachine van Nederlandse makelij.

Een grotemensenknuffelmachine. Foto Sam Rentmeester

Iedereen die weleens met poes in bed slaapt, weet hoe goed zo'n zacht ademend lijfje helpt bij het wegdromen. Net als een baby. Sinds kort is er een robot die iets vergelijkbaars doet: de Somnox. Dit is een genderneutrale knuffelbarbapappa die zachtjes ademt en rustgevende slaapdeuntjes kan laten horen.

Het idee is dat mensen het slaapademritme van de knuffelbot overnemen en zo zelf indommelen. Met een app kan de gewenste ademfrequentie worden ingesteld, net als de duur. Ook kan een slaapdeuntje gekozen worden.

De Somnox is nu nog een prototype, ontwikkeld door voormalige studenten van de TU Delft. Om hem op de markt te kunnen brengen, hebben ze een geslaagde campagne op Kickstarter gevoerd, waarbij de benodigde ton ontwikkelingsgeld met vrij groot gemak werd opgehaald.

Uitdagingen

We hebben de bot een dag of vijf uitgeprobeerd. Opvallend is hoe stilletjes het wezentje ademt. Dit was, zeggen de makers, een van de grootste uitdagingen. Een constant zoemend motortje zou de slapeloze immers alleen nog maar meer nachtrust onthouden. Je hoort de SomNox wel, maar het geluidsniveau stoort meestal niet.

Het is de bedoeling dat de slaper de Somnox ruggelings tegen de eigen borst legt, lepeltje-lepeltje, en zo probeert de slaap te vatten. Dat lukte inderdaad goed, maar niet opvallend veel beter dan normaal. De eerste keer ontwaakten we 's ochtends met het botje stevig in de armen geklemd, wat duidt op een gezonde nachtrust. Of hij echt helpt tegen slapeloosheid, durf ik niet te zeggen. Of het kostbare apparaat (tot 14 december verkrijgbaar voor 349 euro) effectief is, kunnen gebruikers zelf ervaren, want hij kan dertig dagen op proef genomen worden als hij volgend jaar zomer in productie is.

Foto Somnox
Meer over