'Seksistische Nobelprijswinnaar illustreert groter probleem'

De Britse biochemicus Tim Hunt heeft ontslag genomen als hoogleraar bij University College London. De 72-jarige Nobelprijswinnaar nam deze stap na enkele vrouwonvriendelijke opmerkingen die hij maakte, en de storm van kritiek die daarop volgde.

Tonie Mudde
Tim Hunt. Beeld ap
Tim Hunt.Beeld ap

Op een drukbezocht congres voor wetenschapsjournalisten in Seoul zei Hunt eerder deze week: 'Als er vrouwen in het laboratorium zijn, kunnen er drie dingen gebeuren. Óf je wordt verliefd op hen, óf zij worden verliefd op jou, of je geeft ze kritiek en ze gaan huilen.' Volgens Hunt, expert op het gebied van celdeling, zou het beter zijn om mannen en vrouwen te scheiden in het laboratorium.

Snel na de uitspraak distantieerde de Royal University - dat de Britse regering bedient van wetenschappelijk advies - zich van Hunt. University College Londen bevestigt het vertrek van de hoogleraar en noemt de stap 'passend bij ons beleid van gelijke behandeling van man en vrouw'.

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse literatuur en Letterkunde aan de Universiteit Leiden, vindt ontslag ver gaan. 'Maar ik ben blij dat deze ouderwetse meneer begrijpt dat hij een verschrikkelijke misser heeft gemaakt. Juist een Nobelprijswinnaar zou moeten beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft.'

De decaan die structureel 'hij' wordt genoemd

Samen met drie andere hoogleraren startte Sluiter onlangs het platform Athena's Angels, dat opkomt voor gelijke behandeling van vrouwen in de wetenschap. Zowel in Groot-Brittannië als in Nederland is de man/vrouw-verhouding onder studenten inmiddels nagenoeg 50-50. Maar hogerop de universitaire carrièreladder gaat de emancipatie in beide landen traag. Zo is in Nederland slechts 15 procent van de hoogleraren vrouw.

'De uitspraak van Hunt is exemplarisch voor een dieper geworteld probleem', zegt Sluiter. Op de website van Athena's Angels verzamelt ze ervaringen van vrouwonvriendelijk gedrag in de universitaire wereld. De inzendingen variëren van een promotiereglement waarin de decaan structureel een 'hij' wordt genoemd, tot een telefoonlijst waarop de mannelijke hoogleraren van de afdeling met titels en voorletters vermeld staan, en de vrouwelijke hoogleraren alleen met voor- en achternaam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden