Seksisme-slachtoffer Tinder slaat terug met vrouwvriendelijke dating-app

Afgelopen zomer klaagde Whitney Wolfe, voormalig topvrouw van datingapp Tinder, haar collega's aan wegens seksuele intimidatie. Nu is ze een eigen datingapp gestart, een vrouwvriendelijke variant op Tinder.

Heleen van Lier
null Beeld Bumble
Beeld Bumble

De app Bumble, die in december wordt gelanceerd, lijkt op de eerste beelden als twee druppels water op Tinder. Net als in Tinder kunnen mannen en vrouwen een foto van zichzelf plaatsen met een korte biografie en kunnen ze dates vinden op basis van locatie. Het grote verschil is echter dat met Bumble alleen vrouwen een gesprek kunnen beginnen.

De app rekent volgens de Facebook-pagina af met 'de vervelende elementen van andere, oppervlakkige datingapps', zoals 'ongewenste berichten'. 'Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat je ervaring op Bumble aangenaam is en je niet uiteindelijk niet wordt gestoken', schrijven de oprichters - naast Wolfe twee andere oud-Tinderwerknemers Sarah Mick en Chris Gulczynski. De naam Bumble slaat op bumblebee, oftewel hommel: de bij die zelden steekt.

Het is niet moeilijk te raden waar Bumble op doelt met 'oppervlakkige datingapp' en 'ongewenste berichten'. Volgens de aanklacht die Wolfe tegen Tinder indiende was ze het slachtoffer van 'talloze seksistische, racistische en anderszins ongepaste' berichten van Tinder-directeur Justin Mateen. Mateen zou haar in bijzijn van collega's uit hebben gescholden voor 'hoer' nadat de relatie tussen de twee was verbroken. Ook voelde Wolfe zich niet serieus genomen door de andere oprichters. Ze werd ontslagen en eiste een schadevergoeding. De zaak werd in september geschikt voor een onbekend bedrag en Mateen vertrok bij Tinder.

Een screenshot van Tinder. Beeld Bumble
Een screenshot van Tinder.Beeld Bumble

Brogrammers

De ruzie was groot nieuws in Silicon Valley, waar volgens feministen en activisten vrouwonvriendelijkheid schering en inslag is. Wolfe beschreef de oprichters van Tinder in haar aanklacht als de ergste voorbeelden van 'de stereotiepe vrouwenhatende alfaman, die zo vaak met start-ups wordt geassocieerd'.

In 2012 beschreef Mother-Jonesblogster Tasneem Raja deze groep als 'brogrammers' - een samentrekking van bro en programmer. Deze corpsbal-variant van de nerd wisselt code af met pushups, houdt van bier en feesten, creëert een vrouwonvriendelijke cultuur door in klassieke bro-termen als 'kerel' te praten en vrouwen in te huren als serveersters in bikini op feestjes. Begin dit jaar bood SnapChat-oprichter Evan Spiegel publiekelijk excuses aan nadat misogyne e-mails die hij naar clubgenoten van zijn studentenvereniging had gestuurd waren uitgelekt.

Tech-ondernemer Dan Shapiro, nu werkzaam bij Google, noemt seksisme in de techindustrie een wijdverbreid probleem. 'De grootste uitdaging voor een succesvol bedrijf is het aantrekken van de juiste mensen. Het is een enorme handicap om 50 procent van de beroepsbevolking uit te sluiten', aldus Shapiro op zijn blog. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in de technologiesector. Slechts 22,1 procent van de software-ontwikkelaars en 23 procent van de computerprogrammeurs is vrouw, en het percentage neemt niet toe maar af.

'Verander de regels van het spel', is het motto van Bumble. Nadat TechCrunch gisteren berichtte over de nieuwe app zijn de meeste sociale-mediakanalen van het bedrijf afgeschermd en de oprichters willen niet reageren op vragen. Er is dus nog niet veel meer bekend over Bumble, behalve dat het vrouwen de macht in handen wil geven bij het daten. Toen Wolfe nog bij Tinder werkte, verkondigde ze in interviews nog dat Tinder juist de perfecte plek voor vrouwen was, omdat er eerst een match moet zijn voordat een man tegen ze kan praten. 'Ik ken veel jonge Hollywood-actrices die dol zijn op Tinder om exact deze reden. Het geeft vrouwen de macht', zei Wolfe vorig jaar tegen tijdschrift Marie Claire.

Siren en Antidate

Inmiddels is Wolfe hierop teruggekomen en zij is niet de enige. De afgelopen maanden werden er nog twee vrouwvriendelijke Tinder-concurrenten gelanceerd door vrouwelijke ondernemers: Siren en Antidate.

Bij Siren, van de Amerikaanse Susie Lee en Katrina Hes, hoeven vrouwen hun identiteit pas openbaar maken op het moment dat ze dat zelf willen. Ze kunnen op hun gemak door foto's van mannen scrollen, die wel altijd zichtbaar zijn, en stellingen opwerpen. Als de antwoorden van mannen ze bevallen, kunnen ze hun foto naar een man sturen. Volgens de Koreaans-Amerikaanse Lee voelde ze zich niet veilig op andere apps. Haar Aziatische uiterlijk blijkt voor veel mannen een vrijbrief om haar lastig te vallen met hun 'Aziatische fantasieën', zo vertelde Lee aan de Seattle Times. Met het Britse Antidate kunnen vrouwen zien welke mannen in de buurt zijn, maar mannen kunnen dat andersom niet. Net als bij Bumble kunnen alleen vrouwen iemand aanspreken.

Of mannen dit aantrekkelijk genoeg vinden om lid te worden, is nog de vraag. Siren en Antidate zijn nog maar beperkt beschikbaar en hebben nog maar enkele duizenden gebruikers. Bumble is nog niet gelanceerd. Bumble lijkt in ieder geval investeerders genoeg te hebben, volgens TechCrunch heeft het bedrijf miljoenen opgehaald. Dit geld zou vooral komen van de nieuwe vriend van Wolfe, de steenrijke zoon van een oliemagnaat Michael Herd. Op Instagram, Facebook en Twitter is te zien hoe Wolfe en haar medeoprichters met de privéjet van Herd tussen Londen en de VS pendelen, chique bedrijfsfeestjes hebben en in een Griekse villa vertoeven.

Op Instagram is te zien hoe Wolfe met een privéjet tussen Londen en de VS pendelt. Beeld Instagram
Op Instagram is te zien hoe Wolfe met een privéjet tussen Londen en de VS pendelt.Beeld Instagram
null Beeld Bumble
Beeld Bumble
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden