Sea Launch ligt aan de ketting

Het internationale lanceerconsortium Sea Launch is in de politieke problemen gekomen. Hierdoor loopt de eerste lancering van een draagraket, gepland voor eind dit jaar, grote vertraging op....

Het consortium van Amerikaanse, Russische, Oekraïense en Noorse bedrijven wil een omgebouwd olieplatform gebruiken als lanceerbasis. Dat platform komt te liggen in de buurt van de Christmas-eilanden, dichtbij de evenaar.

Sea Launch, met als hoofdaannemer het Amerikaanse bedrijf Boeing, maakt gebruik van Oekraëinse Zenit-draagraketten, die ten tijde van de Koude Oorlog dienden voor het afschieten van kernkoppen. Het olieplatform van het consortium is in Noorwegen omgebouwd en komt deze maand aan in de thuisbasis van Sea Launch in Long Beach (Californië).

Daar arriveerde half juli al het bijbehorende begeleidingsschip, waar vandaan de lanceringen bestuurd zullen worden. Dat had twee van die Zenit-raketten aan boord.

Dat is invoer van strategisch-gevoelig materiaal, vinden de Amerikaanse autoriteiten, waarvoor geen vergunning is aangevraagd. Bovendien is er een zeker risico dat Amerikaanse technologie in handen komt van Rusland. Boeing als Amerikaanse partner zou 350 maal de Amerikaanse exportwetten hebben overtreden, menen de douane-autoriteiten.

Op hoog niveau wordt nu onderhandeld, maar oplossingen zijn niet direct voorhanden. Er zullen nieuwe im- en exportvergunningen moeten worden aangevraagd voordat het boorschip mag vertrekken naar zijn toekomstige lanceerlocatie. De schatting is dat dit minimaal enkele maanden zal gaan duren. Clayton Mowry, directeur van het adviesbureau Satellite Industries, denkt dat die vergunningen wel af zullen komen (Aviation Week & Space Technology van 17 augustus): 'Tenslotte kunnen we wat rakettechnologie betreft meer van de Russen leren dan zij van ons.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden