Schippers opent deur voor abortuspil bij huisarts

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft geen principiële bezwaren tegen verstrekking van de abortuspil door huisartsen. Zij ziet voordelen als vrouwen dicht bij huis, in een vertrouwde omgeving, kunnen worden geholpen. Maar daarvoor moet wel eerst de wet worden gewijzigd, verzekerde zij de Tweede Kamer dinsdag. Huisartsen die er nu al aan beginnen, zijn wat haar betreft in overtreding.

Minister Edith Schippers van VWS tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Edith Schippers van VWS tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

De al langer lopende discussie over de verkrijgbaarheid van de abortuspil, wordt nieuw leven ingeblazen door een offensief van de organisatie Women on Waves. Met de pil kan een zwangerschap in vroeg stadium worden afgebroken, voordat de moeder 17 dagen overtijd is.

Het vakblad Medisch Contact meldde dinsdag dat het eerste zogeheten 'abortuscombinatiemiddel', Sunmedabon, per 1 mei op recept verkrijgbaar komt bij de apotheek. Tot nu toe is het voorschrijven van de abortuspil alleen toegestaan aan abortusklinieken en aan ziekenhuizen met een abortusvergunning, maar nu komt de pil plots binnen bereik van huisartsen. Women on Waves kondigde dinsdag een campagne aan die huiartsen moet aanmoedigen er ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Zij vinden de drempel om een zwangerschap af te breken nu te hoog.

Tegenstanders

De vraag is echter of dat wel mag. Tegenstanders in de Kamer, ChristenUnie en SGP voorop, menen dat de pil valt onder de Wet afbreking Zwangerschap: wie de pil voorschrijft zonder speciale abortusvergunning, is strafbaar. Schippers sloot zich dinsdag in het Vragenuur in de Tweede Kamer bij hen aan en verzekerde CU en SGP dat het besluit niet zonder goedkeuring van de Kamer kan worden genomen. 'Women on waves zegt dat het al kan bij de huisarts. Ik meen van niet. Hiervoor is een wetswijziging nodig.'

De minister voegde er meteen aan toe dat zij daaraan nu wel gaat werken. 'Ik zie niet in waarom we voorbij zouden moeten gaan aan nieuwe mogelijkheden. Huisartsen willen hier een rol in spelen, ik wil daarover met hen in gesprek. De veiligheid en de zorgvuldigheid staan voorop.' Schippers wordt enthousiast aangemoedigd door partijen als D66, GroenLinks en de PvdA. 'Dit zou echt een stap voorwaarts zijn', aldus het D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Discussie

WoW-arts Gunilla Kleiverda laat weten dat zij vanaf juni hoe dan ook begint met het overhalen van huisartsen. 'De eersten hebben zich al gemeld.' De organisatie is overtuigd dat het wél kan binnen de huidige wet, omdat het alleen gaat om gebruik in de vroegste fase van de zwangerschap. 'Tot 16 dagen overtijd is juridisch nog niet eens sprake van een zwangerschap, dus de Wet afbreking Zwangerschap, geldt hier niet.' Zij is niet bang dat het ministerie ingrijpt. 'Dat wil ik nog wel eens zien.'

Op de website van het vakblad Medisch Contact, waar de discussie is losgebartsen, hebben zich inmiddels de eerste huisartsen gemeld die de voordelen zien. 'Ik ben al wel door patiënten gevraagd naar een middel dat ik ze kon voorschrijven', meldt bijvoorbeeld huisarts Niels Rossen uit Venray. 'Meestal jonge meiden met moeilijke gezinssituaties. Ze komen dan bij mij als vertrouwenspersoon, om vervolgens te horen dat ze naar een vreemde kliniek in een andere stad moeten om hun abortus te regelen. Dat is een onwenselijke drempel.'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden