Schippers: 'Down-test' wordt toegelaten in Nederland

De 'Down-test' wordt dit jaar toegelaten in Nederland. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun baby Down heeft. Minister Schippers van Volksgezondheid kondigt de voorgenomen toelating aan in een brief aan de Tweede Kamer. Formeel moet Schippers nog wachten op een advies van de Gezondheidsraad. 'Als de Gezondheidsraad geen grote bezwaren heeft, dan ben ik voornemens de vergunning voor NIPT als eerste test te verlenen', schrijft Schippers.

Minister Edith Schippers van VWS. Beeld anp

Zij volgt daarmee de onuitgesproken wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. De ChristenUnie en SGP ageren juist tegen de test omdat die zou leiden tot een 'Down-vrije samenleving'. Als uit de test blijkt dat een baby Down heeft, zou de zwangere kiezen voor abortus, veronderstellen deze partijen. Zij pleiten voor goede begeleiding van de vrouwen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het abortusbeleid.

Test-toerisme

Nipt is de officiële naam van de Down-test. De test is in Nederland alleen beschikbaar als vervolgtest voor vrouwen met verhoogd risico op een kind met Down. Dan wordt deze test vergoed door de basisverzekering. Nipt is wel vrij beschikbaar voor alle zwangeren in België en Duitsland. Daardoor is 'test-toerisme' ontstaan door zwangeren die zich hoe dan ook willen laten testen. Sommige ziekenhuizen in Nederland faciliteren de test in België door hier van zwangeren bloed af te nemen en dat naar België te transporteren. De vrouwen betalen de test zelf. Volgens Schippers kost dat 537 euro.

Na toelating van de test in Nederland komt de vraag aan de orde of die vergoed moet worden door de basisverzekering. Schippers lijkt daar niet voor te voelen. 'Zo'n besluit heeft behoorlijke financiële consequenties, die, afhankelijk van eigen betaling, zouden kunnen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro's (bij volledige vergoeding)', schrijft Schippers.

De PvdA is voor vergoeding van de test omdat die anders is voorbehouden aan beter bedeelde zwangeren die zich de test kunnen veroorloven. De VVD is tegen verhoeding vanwege de financiële consequenties.

Lees ook:

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is niet in overtreding als het voor zwangere vrouwen die daar zelf om vragen de 'Down-test' regelt, bleek vorige week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.