NieuwsArcheologie

Schat met gouden munten uit vijfde eeuw gevonden in Italiaanse stad Como

Archeologen hebben in het noorden van Italië een stenen kruik gevonden met honderden gouden munten uit de Romeinse tijd. Van een aantal munten is vastgesteld dat ze afkomstig zijn uit de vijfde eeuw, zo meldt persbureau AFP.

Cor Speksnijder
De stenen kruik met de gouden munten uit de Romeinse tijd. Beeld -
De stenen kruik met de gouden munten uit de Romeinse tijd.Beeld -

Over de waarde van de schat valt nog niets te zeggen. Volgens Italiaanse media gaat het om miljoenen. Vandaag zal op een persconferentie meer bekend worden gemaakt over de historische en culturele waarde van de vondst.

De kruik met de munten werd vorige week gevonden in de stad Como, onder een oud theater dat wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. De bouw is stilgelegd om meer opgravingen mogelijk te maken. De munten zijn voor onderzoek overgebracht naar een laboratorium in Milaan.

Como is van oorsprong een Romeinse stad die Novum Comum heette. Julius Ceasar stichtte de stad in 59 voor Christus.

Een ‘supermooie vondst’, reageert Paul Beliën, klassiek archeoloog en conservator van de Nationale Numismatische Collectie bij De Nederlandsche Bank. De geldelijke waarde van de munten – solidi genoemd - hangt vooral af van de keizers die erop staan. Hoe ‘zeldzamer’ de keizer, des te hoger de waarde. Die kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per munt. Welke keizers op de gevonden munten staan was maandagmiddag niet bekend.

Romeinse munten hebben over het algemeen een hoog goudgehalte, zegt Beliën. Aan het eind van de 4e eeuw werd een wet uitgevaardigd die bepaalde dat Romeinen belasting moesten betalen in goud. Dat werd omgesmolten en zo puur mogelijk opgeslagen. Zo konden nieuwe munten worden uitgebracht met een hoog goudgehalte. Solidi speelden een belangrijke rol in het handelsverkeer omdat ze – dankzij het hoge goudgehalte – betrouwbaar waren.

Beliën: ‘Het lijkt erop dat de munten in de kruik zijn verborgen. In de Romeinse tijd waren er ook heel rijke particulieren. Kenmerkend voor muntschatten is dat het de eigenaar kennelijk niet is gelukt het geld op te halen of aan anderen te vertellen waar het lag. Misschien is de vondst te koppelen aan een historische gebeurtenis, zoals een periode van onrust.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden