Schandaal rond stamcelproef in Oostenrijk

Bij een proef met een experimentele stamcelbehandeling tegen incontinentie zijn in Oostenrijk ernstige fouten gemaakt. Dat heeft een onderzoekscommissie van het Oostenrijkse ministerie van volksgezondheid vastgesteld....

Van onze verslaggever

Voor de klinische test met de stamcelbehandeling tegen urineverlies hebben de onderzoekers, urologen van de medische universiteit van Innsbrück onder leiding van Hannes Strasser, niet de juiste toestemming aangevraagd.

De verplichte ethische toetsing van de stamcelproef zou zijn omzeild, en de deelnemende incontinentiepatiënten zouden onvoldoende zijn voorgelicht en niet adequaat zijn verzekerd. Daarnaast was de studie slecht opgezet, onder meer wat betreft de selectie en de begeleiding van de deelnemers. Aan de proef deden enkele honderden patiënten mee.

Veel documenten met betrekking tot het onderzoek, waaronder verzekeringspapieren, zijn mogelijk vervalst, zo stelt de commissie volgens Nature News. De onderzoeksresultaten zijn vorig jaar gepubliceerd in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet en het vakblad World Journal of Urology.

Bij de experimentele behandeling werd weefsel uit de arm van proefpersonen gebruikt om spierstamcellen te kweken. Die werden in de eigen blaaskringspier van de proefpersonen geïnjecteerd.

Dat leidde bij een groot aantal proefpersonen naar verluidt tot ernstige bijwerkingen, waaronder scheurtjes in de blaas. De gedupeerden willen de onderzoekers strafrechtelijk laten vervolgen.

Onderzoeksleider Strasser is door de universiteit geschorst. Hij ontkent de beschuldigingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden