'Schaliegas niet beter dan steenkool'

De massale inzet van schaliegas is, afgezien van eventuele andere milieubezwaren, geen effectieve remedie tegen klimaatverandering, denkt een brede coalitie van onderzoeksgroepen.

Martijn van Calmthout
Een berg steenkool voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam. Actievoerders van Greenpeace stortten de kolen om het bedrijf te overtuigen om te kiezen voor schone energie in plaats van kolencentrales. Beeld anp
Een berg steenkool voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam. Actievoerders van Greenpeace stortten de kolen om het bedrijf te overtuigen om te kiezen voor schone energie in plaats van kolencentrales.Beeld anp

In Nature stellen ze donderdag dat overvloedig aardgas de energievraag eerder aanjaagt en tegelijk duurzame bronnen als zon en wind uit de markt drukt. Daarmee lijkt een einde te komen aan een lange discussie over de vraag of schaliegas op termijn een klimaatvriendelijk alternatief voor steenkool kan zijn wanneer rond 2020 de gewone aardgasreserves opraken.

De uitstoot van CO2 is bij gascentrales ongeveer de helft van die bij opwekking met steenkool. Volgens voorstanders zou schaliegas, dat via kraken uit steenlagen wordt losgemaakt, om die reden voorrang moeten krijgen.

In de nieuwe studie bekeken de onderzoekers uit de VS, Duitsland, Australië, Oostenrijk en Italië vijf mondiale energiescenario's voor het jaar 2050 en hun effecten op de CO2-uitstoot. Uit de scenario's blijkt dat meer schaliegas na 2020 niet klimaatvriendelijker is dan steenkool.

undefined

Verstoorde markt

Als maximaal op schaliegas wordt ingezet, kan de gasinzet meer dan 2,7 keer zo groot worden. Tegelijk blijft het klimaateffect beperkt - ergens tussen een afname van de emissies van een paar procent tot zelfs een toename van ruim tien procent.

Dat komt doordat overvloedig schaliegas de prijs drukt en de energiemarkt verstoort. De energievraag kan daardoor stijgen, de noodzaak om in efficiency te investeren is gering en echt schone bronnen kunnen niet comcurreren bij te lage energieprijzen.

Christine Shearer van de universiteit van Californië noemt de scenariostudie interessant. 'Die laat zien dat in de echte wereld de vervanging van brandstoffen over veel meer gaat dan alleen over de CO2-emissies.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden