Saxofonist leeft korter dan rest band

Jazzmusici die saxofoon spelen, overlijden beduidend eerder dan hun bandgenoten. Ze kunnen hun sterftekans verkleinen door af en toe eens een ander instrument ter hand te nemen, of door zich op te werken tot bandleider....

Dat schrijven de Engelse sociaal-geneeskundige Sanjay Kinra en leerling-onderzoeker Mona Okasha in het speciale Kerstnummer van de British Medical Journal, dat vandaag verschijnt.

Kinra, een jazzliefhebber, en Okasha plozen de biografie uit van 813 jazzmusici die tussen 1 januari 1882 en 30 juni 1974 zijn geboren. Van deze musici is inmiddels 43 procent overleden.

Saxofonisten, trompettisten en klarinetspelers lopen een groter risico op overlijden dan drummers, pianisten, violisten en zangers, constateren Kinra en Okasha in hun artikel onder de kop Unsafe sax.

Waarom saxofonisten eerder sterven, weten de auteurs niet. Ze opperen dat hun ademhalingstechniek er iets mee te maken heeft. Om lange solo's te kunnen weggeven, moet de saxofonist tegelijk blazen en (via de neus) inademen.

Door de hoge luchtdruk in het hoofd-halsgebied zou de bloedvoorziening van de hersenen in het gedrang kunnen komen of zouden bloedvaten in de hersenen afgesloten kunnen raken doordat er een bloedpropje in schiet.

Langdurige blootstelling aan sigarettenrook kan in elk geval niet de oorzaak zijn, merken Kinra en Okasha op; jazzbands treden immers altijd in rokerige ruimtes op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden