Salmonella groeit op het droge uit tot monsterbacterie

Salmonella de baas blijven lijkt steeds lastiger. Wageningse microbiologen hebben ontdekt dat de ziekteverwekker uitgroeit tot een ongewoon groot organisme als haar milieu langzaam opdroogt....

Van onze verslaggeefster

De salmonellabacterie komt meestal via besmette eieren of kip het huis binnen en belandt uiteindelijk op vaatdoekjes en het aanrecht, volgens dr. Rijkelt Beumer van Levenmiddelenmicrobiologie van Wageningen Universiteit, de voornaamste plek des onheils.

Beumer: ‘Als salmonella langzaam indroogt, blijft zij zich vermenigvuldigen. De bacterie verliest het vermogen tot delen, maar vormt een lange, lintwormachtige keten van wel honderd cellen. Dit verschijnsel heet filamentatie.’

Wanneer die keten weer met vochtiger omstandigheden in aanraking komt, op vlees bijvoorbeeld, laat de keten los en heb je niet één, maar ineens honderd afzonderlijke bacteriën. ‘En dan gaat het snel’, aldus Beumer.

Bleekmiddel en andere schoonmaakmiddelen helpen niet echt tegen ingedroogde salmonellamonsters, volgens de Wageningse microbioloog. Vaatdoekjes maar één dag gebruiken en het aanrecht droog en krasvrij houden is een betere methode van bestrijding.

Beumer en zijn team onderzoeken nog of de monstersalmonella mensen ook zieker maakt dan gewoonlijk. ‘Ik heb mijn studenten alleen nog niet zo ver gekregen om het te proberen’, zegt Beumer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden