Russische spammer in Spanje opgepakt, op verzoek van de Amerikanen

De Spaanse politie heeft op verzoek van de Verenigde Staten een beruchte Russische spammer gearresteerd. De 36-jarige Pjotr Levasjov wordt er volgens zijn vrouw van verdacht dat hij betrokken was bij de pogingen van de Russen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden.

Bert Lanting
Levasjov wordt er onder meer van verdacht dat hij allerlei virussen heeft ontwikkeld, waaronder software waarmee computergebruikers worden afgeperst om losgeld te betalen voor geblokkeerde bestanden. Beeld anp
Levasjov wordt er onder meer van verdacht dat hij allerlei virussen heeft ontwikkeld, waaronder software waarmee computergebruikers worden afgeperst om losgeld te betalen voor geblokkeerde bestanden.Beeld anp

Levasjov werd vrijdag opgepakt in Barcelona, waar hij met zijn vrouw op vakantie was. Zijn vrouw vertelde later aan de Russische televisiezender RT dat hij ervan wordt verdacht een computervirus te hebben ontwikkeld dat 'een rol heeft gespeeld in de verkiezingszege van Trump'. De Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen in januari unaniem tot de conclusie dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden door het laten uitlekken van gehackte e-mails van de Democratische Partij die schadelijk waren voor Hillary Clinton.

Maar volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie gaat het bij de arrestatie van Levasjov om een puur criminele affaire, niet om iets dat verband houdt met de nationale veiligheid.

De Rus staat nummer 7 op de top-10 van de grootste spammers van Spamhaus, een organisatie die tot doel heeft de overlast door spam te verminderen. Levasjov, die zich ook zou bedienen van de aliassen 'Peter Severa' en 'Peter of the North', wordt ervan verdacht dat hij achter het Kelihos-botnet zit.

Dat verspreidt via ruim honderdduizend besmette computers over de hele wereld enorme hoeveelheden spam en malware, onder meer om bitcoin-portefeuilles te stelen. Levasjov wordt er ook van verdacht dat hij allerlei virussen heeft ontwikkeld, waaronder software waarmee computergebruikers worden afgeperst om losgeld te betalen voor geblokkeerde bestanden.

Kelihos zou bij de verkiezingen van 2012 in Rusland ook zijn gebruikt om tegenstanders van de huidige president Poetin zwart te maken. Volgens sommigen zou het netwerk ook betrokken zijn geweest bij pogingen de verkiezingen in Litouwen naar de hand van het Kremlin te zetten. Als dat klopt, ligt het voor de hand dat de FBI hem graag aan de tand wil voelen over zijn contacten met de Russische inlichtingendiensten en zijn mogelijke betrokkenheid bij de hacks in de computers van de Democratische Partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden