Russische eigenaar Webzilla woedend over beschuldigingen in 'Trump-rapport'

De Russische eigenaar van het Nederlandse bedrijf Webzilla, dat vorige week werd genoemd in het belastende inlichtingenrapport over Donald Trump, is woedend over beschuldigingen dat hij Russische hacks faciliteert. Aleksej Gubarev denkt dat hij wordt zwartgemaakt. Hij heeft 'nog nooit' contact gehad met Russische geheime diensten, zegt hij op het hoofdkantoor van moederbedrijf XBT op Cyprus tegen de Volkskrant.

Donald Trump in januari tijdens een persconferentie in zijn Trump Tower in New York.Beeld ap

Een week na de publicatie van het explosieve rapport is er nauwelijks meer duidelijkheid over alle beschuldigingen. Er is geen bevestiging voor de ontmoeting tussen Trump-getrouwen en Russen in Praag, er zijn geen bronnen opgestaan die iets kunnen verifiëren en de auteur van het rapport heeft geen verdere details gegeven.

Ook de CIA en FBI hebben niets bevestigd. De Russische president Vladimir Poetin noemde alle beschuldigingen 'duidelijk nep' en een voorbeeld van de 'afkalving van politieke elites in de Verenigde Staten'.

Volgens Gubarev is hij het slachtoffer van een beschadigingscampagne. Hij wil een rechtszaak beginnen tegen de voormalig Britse spion Christopher Steele, die het rapport schreef, om hem te dwingen zijn bronnen te openbaren.

Schade

Gubarev zegt forse schade te hebben geleden. Als voorbeeld noemt hij dat Michael Dell, van computergigant Dell, een persoonlijk onderhoud eiste om meer te weten over de rol van Webzilla. Twee Nederlandse banken zouden zich meteen hebben teruggetrokken als kredietverstrekker.

Na doorvragen blijken deze claims wat minder hard. De banken hebben zich niet teruggetrokken, maar hun financiering 'opgeschort'. Ze wilden eerst duidelijkheid over de betrokkenheid van Webzilla.

En voor het starten van een rechtszaak, waarvan Gubarev zegt dat hij die 'honderd procent zeker' zal beginnen en waarvoor al een advocatenkantoor ingeschakeld zou zijn, kan niemand van Webzilla enige vorm van bewijs leveren.

De Rus Aleksej Gubarev wordt genoemd in het explosieve rapport over Donald Trump. Met medewerkers van Trump zou hij tegen Hillary Clinton hebben samengespannen. De Volkskrant spreekt hem op Cyprus. 'Dit is bullshit.' Lees het interview hier.

Aleksej Gubarev.

Bewijs

Gubarev denkt dat hij in het rapport is gekomen omdat hij zich in politieke zaken heeft gemengd. In november werd hij door persbureau Bloomberg als expert gevraagd naar het verhaal dat de organisatie rond Trump contact zou hebben met de Russische Alfa Bank. Het bewijs daarvoor waren logbestanden van verschillende servers. Onder anderen presidentskandidaat Hillary Clinton nam die beschuldiging over.

Gubarev zei tegen Bloomberg dat die bestanden over het dataverkeer nooit op 'legale wijze' verkregen konden zijn. Met andere woorden: er zouden servers gehackt zijn om het bewijs te leveren. Die opmerking heeft hem in de problemen gebracht, denkt hij nu. Daarmee voegde hij zich in het politieke krachtenveld van Hillary Clinton, Donald Trump en Vladimir Poetin. Gubarev: 'Ik laat me nooit meer over politieke zaken uit.'

Trump-tapes

Een week voor Trumps inhuldiging ontstond grote ophef over mogelijk 'belastend materiaal' over de nieuwe president van de VS. Het zou onder meer gaan om opnamen 'van seksuele aard'. Deze zouden in handen zijn van de Russen, waarmee de nieuwe president chantabel zou zijn. De informatie was afkomstig van Christopher Steele, een oudgediende van de Britse geheime dienst.

- Het 'rapport' circuleerde al een aantal maanden in Washington, verspreid door vijanden van Trump, en was bekend bij congresleden en journalisten. Onze correspondent legt hier uit waarom het niet eerder naar buiten kwam.

- Lees vier vragen en antwoorden over deze zaak terug.

- Het Kremlin ontkende direct, lees dat hier.

- Volgens de BBC zijn er zelfs meerdere seksvideo's rond Trump in omloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden