Russische blogger kan vijf jaar cel krijgen voor spelen Pokémon Go in kerk

De Russische politie heeft een blogger opgepakt die op YouTube had laten zien hoe hij een Pokémon-figuurtje vangt in een kathedraal in Jekaterinenburg. De 22-jarige Roeslan Sokolovski hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Hij wordt beschuldigd van het 'aanzetten tot haat' en 'het krenken van de religieuze gevoelens van gelovigen'.

Sokolovski dreigt een gevangenisstraf van vijf jaar te krijgen na het spelen van Pokémon Go in een kathedraal in Jekaterinenburg.Beeld Youtube

Sokolovski veroorzaakte veel ophef met zijn video waarin te zien is hoe hij 'met zijn mobieltje op jacht is naar een Pokémon-figuurtje in de 'Kathedraal op het Bloed', die gebouwd is op de plaats waar ooit het Ipatjev-huis stond waar tsaar Nicolaas II en zijn gezin werden geëxecuteerd.

Met zijn actie wilde Sokolovski de draak steken met de waarschuwingen van de kerk en de overheid dat Pokémon Go een gevaar is voor de Russische normen en waarden. 'Het lijkt erop dat de duivel is gearriveerd via Pokémon en onze moraliteit van binnenuit probeert te verwoesten', waarschuwde een Russische senator. Het filmpje heeft Sokolovski een beroemdheid gemaakt: inmiddels hebben ruim 750 duizend mensen het bekeken op YouTube.

Maar voor de autoriteiten was het YouTube-fimpje aanleiding om hem te arresteren. Volgens de autoriteiten gaat het niet om het spelen van Pokémon Go in de kerk, maar om de 'obscene' opmerkingen die hij over de kerk en het geloof maakt in een andere video. Daarmee heeft hij volgens de autoriteiten de gevoelens van gelovigen gekrenkt.

Krankzinnig

De zaak roept herinneringen op aan het proces tegen leden van de Russische punkband Pussy Riot. Twee van hen werden in 2012 tot twee jaar strafkamp veroordeeld nadat zij in de Christus-de-Verlosserkathedraal een nummer ten gehore hadden gebracht waarin zij de kerk en president Poetin belachelijk maakten.

Ook nu roepen aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk om strenge straffen tegen Sokolovski, die de kerk vaak op de hak neemt in zijn videoblogs. Zij vinden dat hij jaren cel moet krijgen wegens godslastering. Sokolovski zelf noemde alle ophef in een van zijn laatste videoblogs belachelijk. 'In ons land kunnen ze mensen vastzetten wegens het vangen van Pokémon-figuurtjes, krankzinnig!', zei hij, kort voordat hij door agenten werd meegenomen.

Pussy Riot-lid tijdens haar proces.Beeld afp

Gevangenisstraf

Het is niet helemaal duidelijk of de autoriteiten de zaak net zo hoog willen laten oplopen als bij de meiden van Pussy Riot, die hun volledige straf moesten uitzitten in een strafkamp. Een slecht teken was dat de politie dinsdag liet weten dat zij bij de arrestatie van Sokolovski een pen heeft aangetroffen die voor 'spionagedoeleinden' kan worden gebruikt. Alleen al op het bezit van dergelijke apparatuur staat volgens het persbureau RIA Novosti vier jaar gevangenisstraf.

Aan de andere kant zijn er aanwijzingen dat de autoriteiten de zaak niet op de spits willen drijven. De populaire burgemeester van Jekaterinenburg Jevgeni Rojsman deed een beroep op de kerk tussenbeide te komen. Dat heeft kennelijk geholpen. Metropoliet Kirill van Jekaterinenburg liet weten dat hij bereid is Sokolovski te helpen. Hij zei te hopen dat het hem zou lukken Sokolovski een andere kijk op het leven bij te brengen.

'Morele misstappen' erkennen

Maar later zei de kerkleiding in een verklaring dat zij zich alleen voor Sokolovski zal inzetten als hij zijn 'morele misstappen' erkent en 'berouw toont over zijn heiligschennis'. 'Druk uitoefenen op de rechter om zich zachtmoedig te tonen, zullen we niet doen', zei een woordvoerder van de kerk. 'Wij pleiten voor heropvoeding. Hoe dat kan worden bereikt, maakt ons niet uit.'

Uit solidariteit met Sokolovski besloot het oppositionele parlementslid Arkadi Tsjaplygin gisteren naar de Kazan-kathedraal in Sint-:Petersburg te gaan om daar Pokémon te vangen, maar hij werd niet toegelaten.

Sinds de affaire met Pussy Riot zijn verscheidene bloggers aangeklaagd wegens 'belediging van de religieuze gevoelens van gelovigen', zoals het in het Russische Wetboek van Strafrecht heet. In februari dit jaar kreeg een docent van een medische universiteit in Orenburg een boete voor een artikel van zijn hand dat hij op zijn eigen website had geplaatst onder de titel 'De kwade Christus'. De kerk had geklaagd dat de inhoud godslasterlijk was.

Viktor Krasnov, een blogger uit Stavropol, werd eerder dit jaar aangeklaagd omdat hij op een site in een discussie met gelovigen had gezegd dat 'God niet bestaat'. Daarop werd hij voor observatie naar een psychiatrische kliniek gestuurd, waar men tot de conclusie kwam dat hij toerekeningsvatbaar was. Het proces ligt momenteel stil. Mogelijk wachten de autoriteiten tot eind oktober wanneer de zaak verjaart, zodat ze stilletjes een punt achter de affaire kunnen zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden