Russisch bevoorradingsschip op drift

Een Russisch bevoorradingsschip dat vanochtend is vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS is kort na de lancering in een spin geraakt. Het Progress-vaartuig zou vanmiddag volgens planning aankoppelen bij het ISS. Het is onzeker of het bevoorradingsschip kan worden gered.

Bard van de Weijer
Een foto genomen vanuit het ISS. Beeld epa
Een foto genomen vanuit het ISS.Beeld epa

Progress heeft ruim drie ton aan goederen aan boord, en zou verder de zuurstof- en watervoorraad aanvullen. De bemanning in het ISS hoeft niet te vrezen voor tekorten, al begint men wel in te teren op de voorraden. Als het niet lukt de Progressmodule onder controle te krijgen, is het de tweede keer in korte tijd dat een bevoorrading mislukt: in oktober ging het mis toen een Antaresraket ontplofte bij de lancering. De huidige voorraden in het ISS volstaan nog vier maanden.

De lancering vanochtend vroeg leek aanvankelijk goed te gaan, tot het vluchtleidingcentrum in het Russische Baikonoer het contact verloor. Later vandaag slaagden de missieleiders erin het contact tijdelijk te herstellen toen Progress over Russisch grondgebied vloog en videobeelden werden opgevangen die het vrachtschip naar de aarde stuurde. Daarop is duidelijk te zien hoe het vrachtschip razendsnel overlangs tolt. Op de beelden schieten aarde en zon beurtelings voorbij.

Betrouwbaar

Gevaar voor een botsing tussen de ruimtetruck en het ISS is er niet. Als het niet lukt het ruimteschip onder controle te krijgen, zal het uiteindelijk terugvallen en verbranden in de dampkring. Als het de Russen wel lukt de besturing te herpakken, zal het zeker nog dagen duren voor een koppeling gemaakt kan worden.

De Progress-schepen zijn betrouwbaar; in de afgelopen zestien jaar is een bevoorradingsmissie nog maar een keer misgelopen. In 2011 ging het fout tijdens de laatste fase van de lancering, waardoor het vrachtschip neerstortte op Russisch grondgebied. Doordat destijds net de Spaceshuttle was afgedankt, bestond de vrees dat het ISS tijdelijk ontruimd moest worden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Inmiddels levert naast Rusland en Japan ook het Amerikaanse commerciële SpaceX vrachtjes af bij het ISS. Concurrent Orbital heeft zijn programma na het ongeval in oktober tijdelijk stil gelegd.

Zie hieronder beelden die de spinnende ruimtetruck van zichzelf heeft gemaakt:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden