Ruimtevaartbedrijf wil grote opblaasbare tenten heelal inschieten

Het uitklaptentje hangt nog niet koud (en onuitgevouwen) aan het ruimtestation ISS, of de maker ervan, Bigelow Aerospace, heeft zijn opvolgers al aangekondigd. Dinsdagochtend maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat het samen met de commerciële ruimtevaartorganisatie United Launch Alliance (ULA) twee grote versies van het tentje de ruimte in wil schieten.

Impressie van het opblaasbare ruimtestation dat Bigelow Aerospace in 2020 wil lanceren. Beeld Bigelow Aerospace
Impressie van het opblaasbare ruimtestation dat Bigelow Aerospace in 2020 wil lanceren.Beeld Bigelow Aerospace

Rond 2020 willen beide partijen twee ruimtetenten van het model B330 lanceren. Elke module heeft een inhoud van 330 kubieke meter, en als een van beide aan het ISS wordt gekoppeld, dan krijgen de astronauten aan boord er in een klap 30 procent meer leefruimte bij. Oprichter Robert Bigelow van de ruimtetentbouwer zegt daarover met NASA in gesprek te zijn, maar het is allerminst zeker dat de toestemming er komt. Ook is nog niet duidelijk wie voor de lancering gaat betalen.

De twee modules kunnen aan elkaar gekoppeld ook dienst doen als zelfstandig ruimtestation, bijvoorbeeld voor toeristische doeleinden of als uitvalsbasis voor missies naar bijvoorbeeld de maan, aldus Bigelow. In dit geval zouden de tenten het eerste commerciële ruimtestation zijn. In een later stadium ziet het bedrijf mogelijkheden voor stations rond de maan of mars.

Ruimtepuin

De module die zondag bij het ruimtestation aankwam, de Bigelow Expandable Activity Module (Beam), heeft een inhoud van 16 kubieke meter. De BEAM zit nu nog vast aan de ruimtetruck die hem naar het ISS bracht en zal vermoedelijk eind mei worden uitgevouwen. De komende twee jaar blijft hij dan vastgebonden aan de Tranquility-module van het station. In die tijd wordt gekeken hoe het materiaal zich houdt onder het constante bombardement van ruimtestraling en eventuele inslagen van klein ruimtepuin.

United Launch Alliance kondigde maandag het verlies van 375 banen aan, in een poging beter concurrerend te worden. Het bedrijf, een samenwerkingsverband tussen Lockheed Martin Space Systems en Boeing Defense, ondervindt hevige concurrentie van SpaceX, dat tegen lagere prijzen ladingen in de ruimte brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden