Ruimtevaart geeft hoop op herstel lander Philae op

Berichten over zijn dood bleken toch niet schromelijk overdreven. De tijd is gekomen afscheid te nemen van komeetlander Philae, zegt nu ook de missieleiding van het ruimte-avontuur. De wetenschappers die aan het roer staan van de Rosettamissie hebben vandaag verklaard geen hoop meer te hebben dat het contact met de lander nog wordt hersteld.

Bard van de Weijer
Komeetlander Philae. Beeld afp
Komeetlander Philae.Beeld afp

Philae, die in 2014 op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko neerdaalde, raast samen met de komeet weg van de zon. Doordat 67P inmiddels ongeveer 350 miljoen kilometer van de zon verwijderd is (een flink stuk voorbij Mars), is de temperatuur ter plaatse zo ver gedaald dat Philaes apparatuur niet meer kan functioneren. Vermoedelijk is de kleine lander ook gehuld in komeetstof dat loskwam tijdens de passage van de zon, afgelopen zomer. Hierdoor werken de zonnepanelen vermoedelijk niet meer en is Philae verstoken van energie.

'We zijn opgehouden met het verzenden van commando's', aldus missieleider Stephan Ulamec vandaag in een persverklaring. De laatste keer dat de vluchtleiding in Duitsland contact kreeg met Philae is inmiddels zeven maanden geleden.

undefined

Spelonk

De Rosettamissie - vermoend naar de moedersonde die nog altijd om komeet 67P cirkelt - begon twaalf jaar geleden. Na een reis van zeven miljard kilometer arriveerde de sonde in augustus 2014 bij de komeet. Drie maanden later liet Rosetta de kleine lander Philae los, die op de pokdalige ruimtebadeend landde.

De landing verliep verre van glad: vermoedelijk door het falen van zijn harpoenen, ketste Philae terug, om na twee of drie keer stuiteren te eindigen in een spelonk. Doordat de zonnepanelen te weinig zonlicht vingen, moest Philae na twee dagen op zijn accu's te hebben gewerkt in slaap worden gebracht.

Afgelopen zomer nam de komeetlander geheel onverwacht weer contact op met aarde, waardoor wetenschappers hoop kregen dat de verbinding definitief hersteld zou kunnen worden en Philae meer onderzoek zou kunnen doen aan de oppervlakte van de komeet. Dat gebeurde niet. Na een paar korte communicatiemomenten hulde Philae zich opnieuw in stilzwijgen. Een poging eerder dit jaar om Philae in een andere positie te brengen, waardoor hij meer zonlicht zou vangen, is vermoedelijk mislukt.

De afgelopen weken is moedersonde Rosetta, die rondjes cirkelt om komeet 67P en de communicatie tussen de lander en aarde verzorgt, telkens dichterbij de komeet gebracht. Maar zelfs nu Rosetta op enkele tientallen kilometers genaderd is, blijft contact met Philae uit.

Rosetta en Philae, voordat de lander werd gelanceerd. Beeld afp
Rosetta en Philae, voordat de lander werd gelanceerd.Beeld afp

Eeuwig durende slaap

Nu 67P steeds verder de koude diepe ruimte in raast, is de hoop ooit nog iets te horen van de lander opgegeven en is de lander volgens ESA nu in een 'eeuwig durende slaap'. 'Het zou zeer verrassend zijn als we nog een signaal ontvangen', aldus Ulamec.

De missie is nog niet voorbij. Rosetta en Philae zullen in september worden herenigd, als de vluchtleiding Rosetta laat neerstorten op de komeet. De hoop is dat de crash zeer gedetailleerde laatste beelden zal opleveren.

De route die komeetverkenner Philae vermoedelijk al stuiterend aflegde na de landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Beeld ESA
De route die komeetverkenner Philae vermoedelijk al stuiterend aflegde na de landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.Beeld ESA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden