Ruimtetelescoop spot 'spooklicht' van verwoeste sterrenstelsels

De Hubble-ruimtetelescoop heeft de zwakke gloed gedetecteerd van sterren die miljarden jaren geleden uit hun sterrenstelsels zijn geslingerd. Plaats delict: Abell 2744, alias de Pandora-cluster - een verzameling sterrenstelsels op vier miljard lichtjaar van de aarde. De verdreven sterren zwerven nu rond tussen de stelsels van deze cluster.

Eddy Echternach
Hubble-opname van de grote cluster Abell 2744, alias de Pandora-cluster. Het zwakke licht tussen de sterrenstelsels is afkomstig van sterren die deel uitmaakten van verwoeste stelsels. Beeld NASA, ESA, M. Montes (IAC), HFF Team (STScI)
Hubble-opname van de grote cluster Abell 2744, alias de Pandora-cluster. Het zwakke licht tussen de sterrenstelsels is afkomstig van sterren die deel uitmaakten van verwoeste stelsels.Beeld NASA, ESA, M. Montes (IAC), HFF Team (STScI)

Uit de Hubble-opnamen kan worden afgeleid dat in de Pandora-cluster de afgelopen zes miljard een stuk of zes sterrenstelsels zijn gesneuveld. De onfortuinlijke stelsels zijn waarschijnlijk aan flarden getrokken toen ze zich in het centrum van de cluster waagden, waar kolossale getijkrachten heersen. Computermodellen wijzen erop dat de stelsels ongeveer zo groot waren als onze Melkweg.

De astronomen die de beelden hebben geanalyseerd schatten dat nu alles bij elkaar 200 miljard sterren ontheemd door de cluster dolen. Ze zijn goed voor tien procent van het licht dat Abell 2744 uitzendt.

www.allesoversterrenkunde.nl

null Beeld NASA, ESA, M. Montes (IAC), HFF Team (STScI)
Beeld NASA, ESA, M. Montes (IAC), HFF Team (STScI)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden