nieuwsRuimtesondes

Ruimtesonde Voyager 2 verlaat zonnestelsel en is op weg naar het grote onbekende

De Vogayer wordt uitgerust met een Amerikaanse vlag en gouden plaat.  Beeld Getty Images
De Vogayer wordt uitgerust met een Amerikaanse vlag en gouden plaat.Beeld Getty Images

Terwijl de gemiddelde smartphone er na een jaar of drie de brui aan geeft, werkt de ruimtesonde Voyager 2 – inmiddels de 40 gepasseerd – nog altijd. De sonde heeft nu zelfs officieel het zonnestelsel verlaten. Dat levert nieuwe inzichten op over de ijle buitengrens van ons kosmisch thuis.

George van Hal

De val van de muur, de ramp bij Tsjernobyl en de introductie van het world wide web: het zijn zomaar wat historische gebeurtenissen die plaatsvonden terwijl Voyager 2 met ruim 55.000 kilometer per uur door het zonnestelsel vloog. In 1989 passeerde de sonde ijsreus Neptunus, de buitenste planeet van het zonnestelsel. Sindsdien zet hij koers naar de uitgang.

In die missie is hij nu geslaagd. Voyager 2 verruilde op 5 november 2018 ons zonnestelsel voor de zogeheten interstellaire ruimte, de kosmische wildernis tussen de sterren. Dat schrijven wetenschappers maandag in vijf wetenschappelijke artikelen in het vakblad Nature Astronomy. Tweelingbroer Voyager 1 ging hem in 2012 al voor. Beide sondes zijn de enige door mensen gemaakte voorwerpen die zo ver in de lonkende diepte van de kosmos zijn afgezakt.

Grenspost

Bepalen wanneer een voorwerp het zonnestelsel verlaat, is niet gemakkelijk. Aan het eind van het zonnestelsel staat geen grenspost en we beschikken niet over een Google Solar System waarop een heldere grens is getekend. Sterker nog: over hoe de buitengrens eruitziet, en waar die precies ligt, was tot voor kort nog weinig bekend.

Waar je de grens van het zonnestelsel precies legt, is dus enigszins arbitrair. Sommige astronomen leggen hem bij de zogeheten Oortwolk – een gebied vol rondzwervende ruimtestenen op 300 miljard kilometer van de zon, die nog wel de zwaartekracht van de zon voelen. Het team van de Voyager-missie hanteert een grens iets dichter bij huis: het punt waar je de zonnewind – een uitwaaierende stroom van geladen deeltjes afkomstig van het oppervlak van de zon – niet meer kunt voelen.

De reis van de 42-jarige Voyager-sonde levert daarom zeldzame nieuwe inzichten in de buitenwijken van ons kosmisch thuis. Zo bleek de buitengrens onder meer dunner dan verwacht, terwijl de magnetische velden net voorbij die grens sterker waren. Sterrenkundigen zijn in die details geïnteresseerd omdat ze ons meer kunnen leren over dergelijke grenzen rond andere sterren dan de zon.

Dat Voyager 2 in 2018 vermoedelijk het zonnestelsel verliet, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa afgelopen december al bekend. De artikelen in Nature Astronomy vormen daarvan nu de definitieve bevestiging en leveren een eerste wetenschappelijke analyse van de door de sonde verzamelde meetgegevens.

De gouden platen die de Voyager sondes meenamen in de ruimte tonen beelden die iets moeten zeggen over het leven op aarde.  Beeld AP
De gouden platen die de Voyager sondes meenamen in de ruimte tonen beelden die iets moeten zeggen over het leven op aarde.Beeld AP

Gouden plaat

De Voyager-sondes werden wereldberoemd dankzij de gouden platen die zij aan boord hebben, vol muziek, geluiden en beelden van de aarde, bedoeld als een soort tijdcapsule die het verhaal van onze wereld vertelt aan eventuele buitenaardse wezens die zij onderweg zouden tegenkomen.

De projectleider van de Voyager-missies met de bagage.  Beeld NASA/JPL-Caltech
De projectleider van de Voyager-missies met de bagage.Beeld NASA/JPL-Caltech

Hoewel de kans klein lijkt dat de sondes in de uitgestrekte leegte van het heelal plotsklaps op een beschaving zullen stuiten, hebben ze voorlopig nog de tijd. De batterijen in de sondes zullen het naar verwachting nog maar een jaar of vijf volhouden – waarna het verzamelen van meetgegevens noodgedwongen stopt – maar daarna vervolgen ze gewoon hun trektocht door de kosmos.

De eerstvolgende kosmische ontmoeting staat over 40.000 jaar op de planning. Dan vliegt Voyager 1 langs ster Gliese 445, op 17,6 lichtjaar van de aarde. Maar zelfs dan is het nog niet voorbij. De twee Voyager-sondes zullen naar verwachting nog miljarden jaren door de kosmos vliegen.

Een foto van de aarde (omcirkeld), gemaakt op een afstand van 6 miljard kilometer.  Beeld NASA
Een foto van de aarde (omcirkeld), gemaakt op een afstand van 6 miljard kilometer.Beeld NASA

IJl puntje licht

De missie van de Voyager sondes heeft op het eerste gehoor wel wat weg van sciencefictionserie Star Trek. ‘Gebieden verkennen waar niets aards eerder is geweest’, zo omschrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa het op haar website. In eerste instantie vertaalde die missie zich in een minutieuze verkenning van het zonnestelsel. Samen deden de sondes alle gasplaneten in het buitenste zonnestelsel en hun 48 manen aan.

Toch is de beroemdste foto van de Voyager missies geen close-up van een van die gasreuzen, maar een beeld dat Voyager 1 schoot van de aarde, van een afstand van 6 miljard kilometer. Daarop is onze planeet een klein blauw lichtpuntje, kleiner nog dan een pixel. Deze pale blue dot werd een symbool voor de nietigheid en kwetsbaarheid van onze planeet.

‘De aarde is een heel klein podium in een uitgestrekte kosmische arena’, schreef de bekende Amerikaanse sterrenkundige Carl Sagan over die foto in zijn gelijknamige boek. ‘Al onze aanstellerij, onze ingebeelde belangrijkheid, de misvatting dat we een soort bevoorrechte positie in het universum hebben... dat wordt allemaal aangevochten door dit ijle puntje licht.’

De kosmische reizen van de Voyagers

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 heeft na 36 jaar vliegen ons zonnestelsel verlaten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een bouwsel van de mens die grens overgaat en terechtkomt in de eindeloze ruimte tussen de sterren.

Veertig jaar geleden vertrokken twee ruimtesondes met aan boord een gouden elpee vol muziek en aardse geluiden, een ‘cadeau’ voor aliens. Ann Druyan stelde de muziek samen en vertelt hoe dat ging. En: wat zou er op een nieuwe plaat moeten?

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1, die zich ver buiten de baan van de buitenste planeet Neptunus bevindt, is opnieuw getroffen door een ‘zonnetsunami’ – een schokgolf in de ruimte, veroorzaakt door een grote uitbarsting op de zon die ongeveer een jaar eerder plaatsgevonden moet hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden