Ruim 200.000 aanmeldingen voor enkeltje naar Mars

Het aantal aanmeldingen voor het prestigieuze Mars One-project is in een aantal maanden fors gestegen. Inmiddels hebben meer dan 200.000 mensen zich aangemeld, vertelde Bas Lansdorp, medeoprichter van het Nederlandse bedrijf Mars One, gisteravond in Washington.

Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien.Beeld Bryan Versteeg/Mars One

Uiteindelijk zullen slechts vier astronauten naar de rode planeet vertrekken. De reis staat gepland voor 2025 - twee jaar later dan de bedoeling was - en de Marsbewoners zullen niet meer terugkeren naar aarde. Het is namelijk technisch gezien niet mogelijk een raketbasis op Mars te bouwen, iets dat noodzakelijk is om los te komen van de planeet.

Contracten voor onbemande missie
In 2018 worden twee onbemande ruimteschepen gelanceerd om het territorium van de Mars One-deelnemers klaar te maken. Een rover en een communicatiesatelliet zullen testen uitvoeren die van belang zijn voor de latere bemande vlucht. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin gaat de robotlander produceren en satellietbouwer SSTL ontwikkelt de communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One gisteren bekend tijdens de persconferentie is Washington.

De lander is gebaseerd op het ontwerp van NASA's Phoenix-Marslander. Het bestaat uit dunne zonnepanelen en heeft een graafarm aan boord. Het is de bedoeling dat de robotlander water uit de bodem van Mars meeneemt en continu videobeelden maakt. Die beelden worden via de communicatiesatelliet naar aarde gestuurd.

De onbemande missie is de belangrijkste en de moeilijkste stap om daadwerkelijk mensen naar Mars te vervoeren, zei Landsdorp. De missie is daarnaast ook de eerste particulier gefinancierde verkenningsmissie. 'De kans om daar aan mee te werken is erg spannend', aldus Ed Sedivy, hoofdingenieur van Lockheed Martin.

Een impressie van een huis op Mars.Beeld Bryan Versteeg/Mars One

Aanmelden is niet meer mogelijk. Eind dit jaar zal het bedrijf bekendmaken welke sollicitanten doorgaan naar de tweede ronde. De selectieprocedure bestaat uit vier rondes en komt in 2014 tot een eind. Vanaf dan zal Mars One 28 tot 40 kandidaten in dienst nemen en ongeveer zeven jaar trainen. De selectie zal vanaf het begin in beeld worden gebracht. Het publiek zal uiteindelijk, net als in een talentenjacht, bepalen wie er naar Mars gaan.

Technisch en financieel uitvoerbaar
Het was de bedoeling dat in 2023 de eerste mensen op de rode planeet zouden landen, maar het project heeft vertraging opgelopen. Vooraanstaande ruimtevaartdeskundigen noemen de plannen technisch en financieel uitvoerbaar, omdat het om een enkele reis gaat. Ruimtevaartorganisatie NASA is al in staat onbemande missies naar Mars uit te voeren. In theorie moet het dan ook mogelijk zijn mensen naar de planeet te vliegen.

Volgens emeritus hoogleraar Gerard 't Hooft is de missie technisch gezien mogelijk, maar zijn de leefomstandigheden verre van gunstig, zei hij begin dit jaar in de Volkskrant. 'De atmosfeer op Mars is bijna nul. De wooneenheden moeten daarom onder druk staan, alsof ze omgeven zijn door een vacuüm. Bovendien is het er koud. De woningen moeten dus luchtdicht zijn en buiten moeten de kolonisten altijd in een ruimtepak lopen. De komende decennia zullen ze afhankelijk blijven van aardse producten zoals zonnepanelen en gloeilampen. Het verbouwen van groenten is mogelijk, dat weten we, maar onverwachte plantenziekten kunnen we niet voorspellen. Voedsel zullen ze niet kunnen meenemen vanaf de aarde. Voor de veiligheid zullen de kwekerijen verspreid moeten worden over verschillende locaties.'

De productie van groenten.Beeld Bryan Versteeg/Mars One

Het voorlopige tijdschema van Mars One

2013:
Selectie van de astronauten begint.

2016:
Eerste onbemande voorraad landt op Mars.

2018:
De eerste rover komt aan, een robotwagentje dat het woonterritorium moet klaarmaken.

2021:
Zes 'landers' (onbemande ruimtevoertuigen) arriveren op de planeet met twee wooncapsules en twee units om de bewoners van water en zuurstof te voorzien.

2022:
De productie van water, zuurstof en een leefbare atmosfeer moet op poten staan.

2024:
De eerste vier permanente Marsbewoners vertrekken.

2025:
Het viertal komt op zijn nieuwe woonplek aan.

Een artist's impression van een Marslander.Beeld Bryan Versteeg/Mars One
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden