Ruikt angstzweet anders dan inspanningzweet?

Zweet is niets anders dan water en zouten. Daarom stinkt vers zweet niet, zeggen deskundigen. De onaangename geur die niettemin geregeld ontstaat is het gevolg van een wisselwerking van dit zoute vocht met bacteriën op de huid van de zweter.

Beeld thinkstock

We kunnen dus spreken van een tamelijk reukloos uitgangsproduct. Toch klopt dat niet helemaal, blijkt uit psychologisch onderzoek naar de reacties van proefpersonen op verschillende soorten zweet. Angstzweet lijkt anders te ruiken dan inspanningszweet of zweet dat gaat stromen in de tropenhitte. Dat komt door chemische signaalstofjes die bepaalde boodschappen overdragen, zegt Gün Semin, emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht.

We zweten namelijk niet alleen om het lichaam te koelen, zweten kan ook een emotionele reactie zijn uit angst, stress of opwinding. 'Er bestaat inmiddels behoorlijk wat onderzoek dat laat zien dat zweet dat in een situatie van angst ontstaat een andere biochemische handtekening heeft', zegt Semin. 'Al kennen we de precieze samenstelling nog niet.'

Semin onderzocht zelf ook in hoeverre mensen via geuren met elkaar communiceren. 'Er wordt vaak gedacht dat mensen primair visueel en talig zijn ingesteld; ik denk dat we ook met geuren communiceren.'

Zo publiceerde hij in 2012 in vakblad Psychological Science een studie naar angstzweet, of eigenlijk vooral: naar de reacties van anderen op dat zweet zowel in woord als daad. De proefpersonen in de studie voelden zich angstiger als zij zonder het te weten het zweet roken dat was verzameld bij proefpersonen die een half uur naar een enge film hadden gekeken.

Uit andere psychologische studies komt onder meer naar voren dat ons angstzweet ertoe leidt dat we minder betrouwbaar of onzekerder overkomen op anderen.

Dat angstzweet een geur heeft die we bewust ruiken is niet waarschijnlijk, schrijft een team van Duitse onderzoekers in vakblad Neuropsychologia in 2010. Zij ontdekten dat proefpersonen meer risico's namen in een gokspel na het ruiken van 'angst- en spanningszweet' - zweet dat met pads was afgenomen onder de oksels van mensen die een spannend klimparcours aflegden - dan na het ruiken van zweet dat was verzameld bij proefpersonen die een tijdje op een loopband hadden hardgelopen (inspanningszweet).

In een interview stelde een van de onderzoekers dat andermans angstzweet mogelijk een alarmsignaal afgeeft, dat een vecht- of vluchtreactie veroorzaakt. Ze houdt een slag om de arm: 'Dat is slechts een theorie, wij hebben nog niets bewezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden