Rondstruinen op de verzekeringsmarkt

Nog twee weken kunt u overstappen naar een andere zorgverzekering. Beter gezegd: uw huidige opzeggen, want voor een nieuwe heeft u een maand extra. Zeven vragen over uw nieuwe polis.

Beeld .

Hoe lucratief kan overstappen zijn?

Heel lucratief. Vorig jaar stapten ongeveer 1,1 miljoen verzekerden over, 6,8 procent van het totaal. Zij bespaarden dankzij die overstap met elkaar 54,2 miljoen euro op hun verzekeringspremie, rekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uit. Gemiddeld dus 50 euro per overstapper. Best de moeite waard.

Volgens berekeningen van vergelijkingssite Zorgkiezer is de duurste polis nu (De Goudse) 335 euro duurder dan de goedkoopste (Zekur). Daarmee valt er genoeg te kiezen dus.

Ik hoor veel over budgetpolissen. Kleven daar risico's aan?

Zeker. Voor de helderheid: er zijn twee soorten polissen. Restitutiepolissen zijn in het algemeen iets duurder. Wie zo'n polis heeft, kan bij elke zorgverlener terecht en de verzekering betaalt. Overigens vaak niet meer dan een 'marktconforme prijs'. Naturapolissen zijn meestal iets goedkoper. Met zo'n polis kun je niet bij alle zorgverleners terecht zonder bijbetalen. Dus dat wordt al een beetje uitkijken.

Budgetpolissen zijn erg goedkope naturapolissen en daarmee moet je uitkijken. Het is de verzekeraar die de zorgverleners (ziekenhuis, psycholoog, apotheek) kiest en contracteert. Ga je naar een niet-gecontracteerde, dan moet je fors bijbetalen. De patiëntenfederatie NPCF noemt budgetpolissen de nieuwe woekerpolissen.

Een budgetpolis als Zekur bijvoorbeeld, heeft voor 2016 nog maar vijftien Nederlandse ziekenhuizen voor 2016 contracteerd. Bij de overige 65 betekent dat: bijbetalen (behalve voor spoedeisende hulp). Dat kan gaan om duizenden euro's. Niet alleen bij ziekenhuizen, maar ook bij psychologen of apotheken. De VGZ Goede Keuze Polis heeft voor komend jaar 70 procent van de apotheken gecontracteerd. Wie zijn medicijnen elders haalt, moet bijbetalen.

Een vaak gehanteerde regel is dat de verzekeraar 75 procent vergoedt van de niet-gecontracteerde zorg. De patiënt betaalt dan 25 procent. Maar er zijn ook verzekeringen die 65 procent betalen. De meesten hoeven niets bij te betalen. Maar wie er wel voor komt te staan, is gemiddeld 450 euro kwijt.

Over 2014 moesten patiënten met natura- of budgetpolissen 81,2 miljoen euro betalen aan eigen bijdragen, merendeels voor psychologische hulp. Over het lopende jaar zal dat veel meer zijn, want het aantal verkochte budgetpolissen ligt nu 30 procent hoger dan in 2014.

Hoe weet je welke zorgverleners zijn gecontracteerd?

De onzekerheid is dit jaar groter dan ooit. Verzekeraars zijn dit jaar ongelooflijk laat met contracten sluiten. Er worden nog elke dag contracten gesloten. Dus wie nu een polis afsluit (vooral een natura- of budgetpolis), moet goed kijken op de site van zijn verzekeraar: zit uw ziekenhuis er wel in? En uw psycholoog?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden