Romeinse Sail op de Middellandse Zee

Eind vorig jaar schonk de Vereniging Vrienden van het Allard Piersson Museum het Amsterdamse museum een uniek marmeren scheepsreliëf, dat sinds deze week een prominente plaats heeft op de zomerexpositie Sail Rome!, over de omvangrijke koopvaardij in de Romeinse Keizertijd op de Middellandse Zee....

Voor archeologen is het reliëf bijzonder vanwege zijn omvang, maar vooral door de opmerkelijk realistische voorstelling met twee koopvaardijschepen, die net een haven verlaten. Duidelijk is te zien wat de schepen vervoeren: het linker amforen, gezien het type mogelijk gevuld met vissaus, olijfolie of wijn; het rechter houten kisten of tonnen. Opmerkelijk zijn de actieve weergave van de tuigage en de zeilen, die net worden gehesen, de roeier rechts, de toeschouwers in het havengebouw. Bijzonder zijn ook de vissen als versiering op de scheepswand van het rechterschip. Waarschijnlijk zijn het dolfijnen, ook in de Romeinse tijd een alledaagse verschijning in de Middellandse Zee.

De zomerexpositie Sail Rome! duurt tot en met 23 augustus en toont scheepsmodellen, voorwerpen en reconstructies, van een bronzen scheepsroer en kades tot een potje makreelbotjes en andere handelswaar. Van donderdag 24 tot zondag 27 juni kunnen bezoekers desgewenst een vaartocht over de Amstel maken met een nagebouwd Romeins schip, dat voor het museum afgemeerd ligt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden