Roken moet misschien soms toch mogen

Hoe minder greep politici op de grote wereld hebben, zo lijkt het, hoe indringender zij zich bemoeien met het privéleven van burgers....

De PVV en VVD hebben een spoeddebat aangevraagd, dat vermoedelijk deze week zal worden gehouden. Minister Klink zou eerder hebben verklaard dat de VWA altijd eerst een waarschuwing zou geven. De minister kan echter moeilijk worden verweten dat hij onduidelijk is geweest over zijn bedoelingen. Horecaondernemingen hebben ook voldoende tijd gekregen om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Binnen de logica van het rookverbod is het dan ook niet nodig om horecaondernemers een recht op een ‘laatste waarschuwing’ te geven. Op andere terreinen zijn PVV en VVD steevast de partijen die het hardste roepen dat de wet onverkort moet worden gehandhaafd, en dat overtreders keihard moeten worden aangepakt.

Wel zijn er voldoende redenen om het rookverbod in de horeca, vooral voor kleine kroegen, nog eens kritisch te beschouwen. Roken is uiteraard een ongezonde gewoonte. Toch stemt het onbehaaglijk dat de overheid volwassen burgers verbiedt om in het café een sigaret op te steken. Het zou beter zijn als er in de horeca de keuze zou bestaan tussen rookvrije ruimten en ruimten waar gerookt mag worden. Zo’n pleidooi is echter een gepasseerd station. In politiek en samenleving bestaat opmerkelijk weinig weerstand tegen het antirookbeleid. Zelfs de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt verzet tegen het rookverbod zinloos.

Het verbod wordt dan ook in het algemeen goed nageleefd. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid houdt 95 procent van de horecaondernemers zich aan de regels. In hotels en restaurants wordt het rookverbod door vrijwel alle bedrijven gehandhaafd. Niet verrassend wordt het rookverbod het vaakst overtreden in cafés. In bijna een op de vijf kroegen wordt toch gerookt. De overtreding van het rookverbod is bittere noodzaak, zeggen kleine horecaondernemers. Zij hebben hun omzet zien dalen door de invoering van het rookverbod. Daardoor zien zij zich genoodzaakt weer asbakken op de bar te zetten. Betrouwbare cijfers over deze omzetdaling zijn echter niet voorhanden. Bovendien hebben veel kleine kroegen het toch al moeilijk. Het is onduidelijk of zij op den duur wel zullen overleven als er gerookt mag worden.

Niettemin is het aannemelijk dat de kleine horeca een steuntje in de rug zou krijgen door dispensatie van het rookverbod. Zo’n maatregel zou ook de burger tenminste enige keuze laten. Waarom moet per se de laatste sigaret in het kleinste kroegje gedoofd worden? Bovendien krijgen rokers een alternatief voor de verwarmde terrassen die ironisch genoeg een andere doelstelling van de regering schaden: het terugdringen van het energiegebruik ter wille van het klimaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden