Roep hier het woord stamcel en daar zijn de ethici al

Het was een grote foto afgelopen woensdag in deze krant. Een Zuid-Koreaanse vrouw, kind in de armen, kwam zich melden als vrijwilligster voor het afstaan van haar eicellen voor het onderzoek van professor Hwang Woo-Suk....

Marcel Hulspas

Maar Hwang is stout geweest. Hij heeft eicellen gebruikt van medewerksters uit zijn eigen lab. Dat is ethisch onaanvaardbaar, vinden zijn buitenlandse collega's, en vorige week ging Hwang na lang aandringen door het stof: hij had een vreselijke fout gemaakt. Snikkend vroeg hij om vergeving. Het was een fraai stukje theater.

Zuid-Koreanen hebben last van een chronisch minderwaardigheidsgevoel en zijn daarom beretrots op 'hun' professor Hwang. En omgekeerd beschouwen Hwang en zijn medewerkers hun onderzoek als een zaak van het hoogste nationale belang. Hwang zelf heeft in interviews uitgelegd dat hij het afstaan van eicellen als een daad van vaderlandsliefde beschouwt. Koreaanse vrouwen doen dat volgens hem dolgraag. En daar is geen woord van gelogen. Sinds zijn publieke vernedering staan de donors voor hem in de rij, of ze geven zich op via de website I love Hwang Woo-Suk.

Hier in Europa verloopt de discussie anders. Wie hier over embryonaal stamcelonderzoek begint, wordt gelijk van alle kanten besprongen door zelfbenoemde ethici en 'bezorgde' politici. Maar ook hier weten de stamcelonderzoekers inmiddels hoe ze op de nationalistische trom moeten roffelen. Deze week maakte de Britse regering bekend dat ze 50 miljoen pond gaat steken in stamcelonderzoek. Michael Whitaker, voorzitter van een van de grootste labs op dit terrein, vroeg gelijk om méér. Er is nog eens driehonderd miljoen pond nodig 'als Groot-Brittannië zijn positie als world leader in dit baanbrekende onderzoeksterrein wil behouden'. Wereldleider. U zou er niet intrappen. Maar politici trekken op zo'n moment bliksemsnel de portemonnee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden