Robbert Dijkgraaf nieuwe president KNAW

Robbert Dijkgraaf zal Frits van Oostrom volgend jaar opvolgen als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij neemt op 19 mei 2008 het presidentschap aan hem over....

Van onze verslaggever

Robbert Dijkgraaf (1960) studeerde natuurkunde in Utrecht. Hij onderbrak die studie twee jaar voor een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1989 promoveerde Dijkgraaf, cum laude, bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft.

Daarna deed hij enkele jaren onderzoek aan Princeton University en het Institute for Advanced Study in diezelfde plaats. Vanaf 1992 bezette hij aan de Universiteit van Amsterdam de leerstoel mathematische fysica en sinds 2005 is hij er universiteitshoogleraar.

Hij geeft leiding aan een onderzoeksgroep op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor dit onderzoek kreeg hij in 2003 de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo!, maar ook als initiatiefnemer (én financier) van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dijkgraaf is sinds kort een van de leden van het tweede Innovatieplatform. Sinds vorig jaar zit hij de commissie voor die de Volkskrant Bètacanon begeleidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden