RIVM raadt gooien met ongezonde kleurenpoeder af

Samenstelling vaak onbekend

Het gooien met kleurenpoeders bij evenementen als Color Runs en het hindoeïstische Holifeest kan leiden tot gezondheidsklachten. De poeders kunnen irritatie veroorzaken aan de huid, ogen en luchtwegen, zo stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in een vandaag verschenen rapport. Vanuit 'gezondheidskundig oogpunt' wordt het gebruik van kleurpoeders afgeraden.

Met name bij mensen met luchtwegaandoeningen kan kleurenpoeders leiden tot ademhalingsproblemen. Foto anp

Bij hardloopwedstrijden en andere evenementen worden deelnemers en toeschouwers steeds vaker met kleurige poeders bestrooid. Het gebruik is afkomstig van het Holifeest, dat stamt uit India, maar ook in Europa wordt gevierd.

Als met poeders wordt gestrooid kunnen concentraties van fijnstof ontstaan die, met name bij mensen met luchtwegaandoeningen, leiden tot ademhalingsproblemen, zoals een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van piepen, hoesten en kortademigheid. Ook kunnen deelnemers aan hardloopwedstrijden en bezoekers van Holifeesten huid- en oogklachten krijgen.

Artikel gaat verder onder video.

India

Het RIVM wijst in zijn rapport op India, waar regelmatig ernstige klachten aan ogen en huid worden gemeld. Mogelijk heeft dat te maken met vervuiling van de kleurstoffen.

De samenstelling van de kleurenpoeders is vaak onbekend. Doorgaans bestaan ze uit een mengsel van zetmeel of mineraal talk en kleurstoffen. Soms zijn er antiklontermiddelen, conserveringsmiddelen en geurstoffen aan toegevoegd. In Duitsland is gewaarschuwd voor mogelijke vervuiling met asbestvezels.

Als poeders toch worden gebruikt dan adviseert het RIVM om een mondkapje te dragen, het poeder niet in iemands gezicht te gooien en na afloop snel te douchen, om huidirritatie te voorkomen. Kinderen en mensen met astma of andere longklachten wordt aangeraden niet aan dergelijke evenementen deel te nemen. Geadviseerd wordt ook geen zelfgemaakt poeders te gebruiken. De poeders dienen op basis van zetmeel te zijn en alleen kleurstoffen te bevatten die zijn toegelaten voor levensmiddelen.

Voorzorgsprincipe

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht, zegt het advies van het RIVM toe te juichen. 'Bij de onzekerheid over de stoffen die in de poeders kunnen zitten past het RIVM het voorzorgsprincipe toe. Dat is een terechte stap', aldus van den Berg.

Klaas Rohde, organisator van The Color Run Nederland, herkent de bevindingen van het rapport niet. 'Wij hebben nooit deelnemers gehad die last kregen van hun luchtwegen. Iemand heeft wel eens poeder in de ogen, dat spoelen we dan uit met water. Dat die gezondheidsrisico's zich elders voordoen ligt aan het soort poeder dat wordt gebruikt.'

Voor het RIVM is een gebrek aan kennis over de stoffen reden om het poeder af te raden. Dat is wat onstuimig, vindt Rohde. 'Ze hebben niet met ons gesproken, terwijl wij toch veel praktijkkennis in huis hebben.'

'De Nederlandse markt telt een aantal cowboys die niet precies weten wat er in hun poeder zit', erkent Hessel van Toor van KleurenPoeder.nl. Maar net als Rohde zegt Van Toor geen ervaring te hebben met oog- en huidirritatie bij zijn product. 'Het blijft nooit goed om in grote hoeveelheden stof in te ademen. Maar zolang je niet iedere dag in aanraking komt met ons poeder, is er geen probleem.'

Het RIVM-advies is geschreven op verzoek van de brandweer Amsterdam-Amstelland. Uit brandproeven was al eerder gebleken dat sommige poeders brandbaar en explosief zijn. In de rapportage van het RIVM wordt dat bevestigd. In 2015 vielen bij een stofexplosie met kleurenpoeders in Taiwan honderden gewonden.

Meer over