De andere kant

Rijk, beroemd en toch onbekend

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: Kim Kardashian is overvallen en beroofd in Parijs. Ze is zo aanwezig op sociale media dat iedereen kan weten hoe duur haar sieraden zijn. Aan de andere kant komen deze rijke mensen nooit in de media en zijn zij niet online te vinden.

Jennie Barbier
null Beeld Carolyn Ridsdale
Beeld Carolyn Ridsdale

Het is nog nooit zo stil geweest op de sociale mediakanalen van Kim Kardashian. Afgelopen weekend werd de realityster in een hotel in Parijs slachtoffer van een gewapende overval, waarbij voor ruim 5 miljoen euro aan juwelen werd buitgemaakt.

Had ze maar niet zo met haar bezittingen moeten pronken, luidde het oordeel van sommigen. De dagelijkse selfies met haar peperdure trouwring gaven de criminelen niet alleen de kans om vooraf de buit te taxeren, maar maakten ook duidelijk waar ze op welk moment te vinden was.

Het zijn natuurlijk alleen de overvallers die schuldig zijn aan een overval. Toch heroverweegt Kardashian haar alomtegenwoordigheid in de media, melden Amerikaanse media. Of dat lukt is maar de vraag: het is immers haar werk om in de schijnwerpers te staan. Hoe dan ook moeten rijke en beroemde mensen beslissen hoe en hoever ze hun eigen leefwereld afbakenen. Helemaal anoniem ben je nooit, maar er zijn er die zich diametraal anders opstellen dan Kardashian en zo terughoudend zijn als maar kan. Een overzicht.

Amancio Ortega

De oprichter van Zara is met een geschat vermogen van 70 miljard euro de rijkste man van Europa en na Bill Gates de rijkste man ter wereld, volgens de jaarlijkse ranking van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Toch zullen de meeste mensen de 80-jarige Spanjaard op straat gewoon voorbijlopen. Hij treedt weinig in de openbaarheid en geeft nooit interviews. Tot 1999 waren er zelfs geen foto's van hem in omloop. Ook zijn drie kinderen zie je zelden tot nooit in de bladen, laat staan op Instagram of Twitter.

Amancio Ortega Beeld afp
Amancio OrtegaBeeld afp

Richard Cohen

In 2013 werd Richard Cohen door de financiële website Bloomberg ontmaskerd als 'de verborgen miljardair' achter C&S Wholesale Grocers Inc, een levensmiddelengroothandel met een geschatte waarde van 11 miljard dollar. 'Het grootste bedrijf waar niemand van heeft gehoord', aldus een woordvoerder van C&S tegen Bloomberg.

Cohen woont met zijn gezin in een huis ter waarde van nog geen 1,5 miljoen euro in het stadje Keene in New Hampshire. Het is het duurste huis in de middenklassewijk, maar voor een multimiljardair toch een zeer bescheiden optrekje .

Lukas Walton

De kleinzoon van de oprichter van Amerikaanse supermarktketen Walmart erfde in 2005 stilletjes het fortuin van zijn vader. Jarenlang werd aangenomen dat zijn moeder het vermogen had geërfd, tot Bloomberg in 2015 ontdekte dat er bijna 10 miljard op naam van de 30-jarige Lukas Walton stond. Daarmee behoort hij tot de honderd rijkste mensen op aarde en volgens Forbes is hij na Mark Zuckerberg de rijkste Amerikaan onder de 40.

Van Lukas Walton, die zonder foto in de Forbes-lijst staat, is op internet verder alleen een niet-geverifieerd Twitter-account te vinden met nog geen vijfduizend volgers - ter vergelijking: Kim Kardashian heeft er 48 miljoen - dat voornamelijk bestaat uit retweets, en een afgeschermd Facebook-profiel.

Dieter Schwarz en Susanne Klatten

Dieter Schwarz is met een vermogen van rond de 20 miljard euro de rijkste Duitser. De 74-jarige Lidl-erfgenaam mijdt alle vormen van publiciteit en zijn twee dochters volgen dat voorbeeld. Volgens The Guardian weigerde hij ooit een onderscheiding van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg in ontvangst te nemen, omdat hij niet gefotografeerd wil worden.

Ook de rijkste vrouw van Duitsland, Susanne Klatten, erfgenaam van het BMW-imperium, van de familie Quandt, is notoir op zichzelf. Zelfs haar echtgenoot zou aanvankelijk niet geweten hebben dat de vrouw die hij leerde kennen als 'Susanne Kant' over een miljardenfortuin beschikt.

Susanne Klatten Beeld epa
Susanne KlattenBeeld epa

Charlene de Carvalho-Heineken

Ze woont al jaren in Londen, maar met een door Quote geschat vermogen van 9,6 miljard euro is de dochter van biermagnaat Freddy Heineken met stip de rijkste Nederlander. Charlene de Carvalho staat bekend als extreem mediaschuw. Daarin lijkt ze op haar vader, die er weliswaar een flamboyante levensstijl op nahield, maar - zeker na zijn ontvoering - publiciteit meed als de pest.

In 2014 gaf de erfgename haar eerste en vooralsnog enige interview, aan het Amerikaanse tijdschrift Fortune, waarin ze vertelde dat ze het vroeger vreselijk vond dat haar achternaam op alle cafés prijkte.

Mediaschuwe artiesten: Björk, Daft Punk en Adele

Er zijn ook artiesten die zich buiten het podium liever niet al te opzichtig profileren.

De IJslandse zangeres Björk, bijvoorbeeld. Op haar Instagram-account zul je geen selfies met haar kinderen aantreffen, laat staan dat ze het breed laat hangen. En dat terwijl haar vermogen door de website Celebrity Net Worth wordt geschat op 40 miljoen euro.

Of neem Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem, beter bekend als het bijna mythische duo Daft Punk. In 2013 werden de twee aangewezen als de best betaalde dj's na Tiësto. In andere aspecten van het sterrendom zijn ze niet geïnteresseerd, lange tijd was niet eens bekend welke gezichten schuilgingen onder de robothelmen die hun handelsmerk vormen.

Daft Punk op de Grammy Awards Beeld photo_news
Daft Punk op de Grammy AwardsBeeld photo_news

En Adele: hoewel ze één van de grootste vrouwelijke artiesten van het moment is, weet ze werk en privé strikt gescheiden te houden. Als de zangeres tussen twee albums zit, verdwijnt ze volledig van het toneel.

De naam van haar zoontje hield ze maandenlang geheim en sinds ze met succes een Brits paparazzibureau aanklaagde, wordt zijn gezicht in de schaarse foto's die zo nu en dan in roddelbladen verschijnen onherkenbaar gemaakt. Het kost misschien wat moeite, maar het kán dus wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden