Ribosoom van bacterie E. coli ontrafeld

Onderzoekers uit Leiden en Zürich hebben de moleculaire structuur opgehelderd van het mechanisme waarmee in een cel eiwitten voor de celmembraan worden aangemaakt en op de juiste plek afgeleverd....

De onderzoekers ontrafelden bij de darmbacterie E. coli het moleculaire complex van het ribosoom en het bijbehorende signaalherkenningsdeeltje (SRP). Ribosomen zijn de kleine fabriekjes in de cel waar de gecodeerde instructies uit het dna worden omgezet in eiwitten (eiwittranslatie).

Eiwitten die actief zijn in het celvocht zijn oplosbaar in water en worden door de ribosomen gewoon losgelaten. Eiwitten die bedoeld zijn voor de celmembraan zijn niet oplosbaar en moeten dus door het ribosoom op de juiste plek worden afgeleverd. Daarbij speelt het signaalherkenningsdeeltje SRP een belangrijke rol.

Het SRP bindt zich aan het ribosoom op de plek waar de groeiende eiwitketen eruit steekt. Het deeltje ‘herkent’ dan of het om een membraaneiwit gaat. Zo ja, dan plakt het SRP het ribosoom aan de juiste plek in de celwand. Daar kan het ribosoom het eiwit verder afbouwen. Dat wordt vervolgens in de celmembraan opgenomen.

De moleculaire structuur van het aan elkaar gekoppelde E. coli-ribosoom en het signaalherkenningsdeeltje is in kaart gebracht met een resolutie van 16 Angstrom. Dat deden de onderzoekers via cryo-elektronenmicroscopie en met behulp van speciale beeldverwerkingsmethoden.

De auteurs zijn verbonden aan het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek (Biofysische Structuurchemie), het Leids Universitair Medisch Centrum (Moleculaire Celbiologie en Centrum voor Elektronenmicroscopie) en het Instituut voor Moleculaire Biologie en Biofysica van de technische universiteit ETH in Zürich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden