Revolverheld Billy the Kid krijgt wellicht postuum gratie

AMSTERDAM - Hij is misschien de meest geportretteerde figuur uit de Amerikaanse historie. Onsterfelijk geworden ook door de schitterende plaat van Bob Dylan uit de jaren zeventig: Billy the Kid, alias Henry McCarty, alias William H. Bonney, legendarische revolverheld uit het Wilde Westen.

© colourbox

Ruim 129 jaar geleden werd Billy op 21-jarige leeftijd in Fort Sumner doodgeschoten door de eveneens tot de verbeelding sprekende sheriff Pat Garrett. Al wil een hardnekkig gerucht dat Garrett destijds de verkeerde doodschoot en Billy als 'Brushy' Bill Roberts nog tot 1950 een onbezorgd leven heeft geleid.

Gouverneur
Maar daar gaat het nu niet om. Zoals het er ook niet toe doet of Billy destijds 4, 8 dan wel 21 slachtoffers maakte. Billy is weer onderwerp van gesprek in New Mexico. Met dank aan gouverneur Bill Richardson, die jaren geleden beloofde te overwegen of hij de revolverheld postuum gratie zou verlenen.

Over enkele weken wordt Richardson opgevolgd door de Republikeinse Susana Martinez als gouverneur van New Mexico. Dus moet Richardson beslissen of hij, zoals toegezegd, Billy alsnog pardonneert. Niet omdat hij denkt dat Billy geen schuld zou hebben aan zijn misdaden, maar vanwege een belofte aan Billy van een van zijn voorgangers als gouverneur.

Billy zou in maart 1881 de toenmalige gouverneur Lew Wallace, tevens de schrijver van de roman Ben Hur, hebben voorgesteld de aanklachten tegen hem te laten vallen, in ruil voor zijn getuigenis over andere moorden tijdens een vete over vee en veehandel in Lincoln County. Wallace zou tijdens een geheime ontmoeting met Billy's voorstel hebben ingestemd.

Strop
Maar voordat de gouverneur officieel gratie kon verlenen, werd Billy veroordeeld tot de strop en Wallace benoemd tot ambassadeur in Turkije. Vervolgens ontsnapte Billy uit zijn cel, doodde zijn twee bewakers en werd op 14 juli 1881 door sheriff Garrett doodgeschoten.

Billy's ontsnapping en moorden doen echter niet ter zake, meent Anthony Martinez, die zegt een achterkleinkind van de revolverheld te zijn. Het gaat om gouverneur Wallace's belofte. Maar de kleinkinderen van sheriff Garrett zijn weer fel tegen een gratie, omdat hun grootvader hierdoor als de moordenaar van Billy wordt neergezet. Gouverneur Richardson zegt er nog niet uit te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden