Reuzin onder wielwebspinnen ontdekt

Op het eiland Madagaskar is de ontdekking gemeld van de grootste wielwebspin, de soort die een cirkelvormig web maakt.

Van onze wetenschapsredactie

Alleen het vrouwtje van de wielwebspin met de naam Nephila komaci groeit uit tot superformaat. De poten van het dier bereiken lengtes van 12 centimer. Alleen al haar lichaam is 4 centimeter lang. Ze kan een web met een diameter van 1 meter maken.

De mannelijke spinnen van de recent ontdekte soort zijn volgens de Sloveense wetenschapper Matjaz Kuntner daarentegen vijf keer zo klein als de wijfjes. Samen met zijn Amerikaanse collega Jonathan Coddington onderzocht hij de ontwikkeling van spinnensoorten in Afrika.

In 2000 zag Kuntner al eens een dood exemplaar in een museum in Zuid-Afrika. Drie jaar later werd nog een dood exemplaar van de spin in een museum Oostenrijk ontdekt. De spin bleek uit Madagaskar te komen.

Kuntner en zijn collega's gingen daarna op onderzoek uit op het eiland voor de Afrikaanse oostkust. Ze vonden een mannelijk exemplaar en twee vrouwelijke exemplaren van de Nephila komaci. Kuntner noemde de spinnensoort naar zijn bevriende collega Andrei Komac, die tijdens de zoektocht omkwam door een ongeluk.

Er zijn wereldwijd meer dan 41 duizend spinnensoorten bekend. Elk jaar komen er tussen de 400 en 500 nieuw ontdekte soorten bij. De laatste betrouwbare waarnemingen van een nephila dateren echter van de 19de eeuw.

Wiebelwebspinnen, van kleiner formaat, worden ook in Nederland aangetroffen. De kruisspin hoort tot deze klasse, net als de wespspin (of tijgerspin) en de viervlekwielspin.

Vrouwtje van de ontdekte reuzenwielwebspin met mannetje op haar rug. (Foto PLos One) Beeld
Vrouwtje van de ontdekte reuzenwielwebspin met mannetje op haar rug. (Foto PLos One)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden