Resten Jeanne d'Arc blijken Egyptische mummie

De vermeende resten van Jeanne d’Arc blijken van een oud-Egyptische mummie te zijn. ‘Dat had ik nooit gedacht’, zegt de Franse forensisch antropoloog Philippe Charlier, die de overblijfselen onderzocht, donderdag in Nature....

Van onze verslaggever Eric Hendriks

Jeanne d’Arc werd in 1431 in Rouen door de Engelsen als ‘heks’ verbrand, na het Franse leger te hebben aangevoerd in de Frans-Engelse oorlog. In de 17de eeuw werden ‘haar’ resten ontdekt in een Parijse apotheek.

De kerk erkende ze als ‘waarschijnlijk’ echt en bracht ze onder in een museum in Chinon.

Ze bestaan uit een zwart uitgeslagen menselijke rib, wat hout, een stuk linnen en het dijbeen van een kat. Dat laatste kan kloppen, omdat katten vaak samen met heksen werden verbrand.

Maar verder klopt het niet. Analyse van de rib en het kattendijbeen bijvoorbeeld, leerde dat die niet zijn verbrand. Het linnen lijkt sprekend op mummiewindsels. Het aangetroffen stuifmeel is van dennen en die groeiden niet in Normandië van destijds, maar wel in Egypte. En ten slotte: koolstof-14 analyse dateerde de herkomst van de resten op drie tot zes eeuwen voor Christus, aldus het onderzoek.

Charlier maakte ook gebruik van twee ‘neuzen’, reukexperts van parfumfirma’s. Zij snoven een vanille-geur uit de resten op, wat zou wijzen op natuurlijke ontbinding.

Dat de overblijfselen in een apotheek zijn gevonden, is te verklaren. Mummiemateriaal werd vroeger veel in medicijnen gebruikt.

Jeanne d’Arc werd in 1920 door de rooms-katholieke kerk heilig verklaard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden