Reorganisatie hakt Cindu in stukken

Cindu International houdt in zijn huidige vorm op te bestaan. In een rigoureus saneringsplan wordt de servicedivisie van het in Uithoorn gevestigde bedrijf verzelfstandigd en de transporttak verkocht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eerder dit jaar werd al gesproken van een mogelijke opsplitsing van het beursgenoteerde bedrijf. Maar de Belgische grootaandeelhouder William Wilford,die 94 procent van de aandelen bezit, wilde er niet aan. Inmiddels is Wilford overstag.

'De ontvlechting van het concern is voor alle divisies voordelig', verklaart bestuursvoorzitter J. Verdurmen de plannen. Hij erkent dat de stap rigoureus is, maar de 'continuïteit van de bedrijfsonderdelen is belangrijker dan de continuïteit van het geheel'. Volgens hem zijn de omstandigheden op de verschillende markten waar de bedrijven actief zijn, zo competitief dat schaalgrootte nodig is. 'Anders kunnen we niet met een gerust hart de volgende eeuw in.'

De eerste stap moet worden gezet door Wilford. Hij is momenteel in gesprek over de verkoop van een 'substantieel meerderheidsbelang' van zijn participatie in Cindu. De onderhandelingen worden gevoerd met de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) en Sofinim, een Belgsiche, aan de investeringsgroep Ackermans van Haaren gelieerde participatiemaatschappij. Het is de bedoeling dat de twee ondershands het pakket overnemen. Een openbaar bod op alle aandelen Cindu wordt niet overwogen.

Als de herplaatsing slaagt, zal de NPM naar alle waarschijnlijkheid ook betrokken worden bij de management buy-out van Cindu's servicedivisie. Het gaat om het Rotterdamse onderhoudsbedrijf Hertel, actief op het gebied van isolatie, schilderwerk en steigerbouw in de industriële en maritieme sector. Met een omzet van 328,2 miljoen (over 1996) en 1780 medewerkers is Hertel verreweg het grootste onderdeel binnen Cindu International.

Volgens de huidige plannen wordt Hertel ondergebracht in een houdstermaatschappij, waarin de NPM, het management van Hertel en Wilford participeren. Volgens Verdurmen vindt er nu nog een zogeheten due diligence-onderzoek naar de boeken van Hertel plaats. Hij denkt nog voor het einde van het jaar de herplaatsing van Cindu-aandelen en de verzelfstandiging van Hertel rond te hebben.

Ook voor de transportactiviteiten moet dan een koper gevonden zijn. 'Daar zijn we al wat langer mee bezig, binnenkort hopen we de partner bekend te maken', zegt Verdurmen. Het betreft de Nederlandse Wegtanker Maatschappij (NWM), met ongeveer 300 medewerkers goed voor een omzet van 134 miljoen.

Hoeveel Verdurmen binnen denkt te halen, wil hij niet zeggen. De opbrengst wil de bestuursvoorzitter in ieder geval besteden aan versterking van de overblijvende chemiebedrijven. 'Misschien dat we zoveel cash overhouden dat er nog een uitkering aan aandeelhouders inzit. Dat moeten we nog even afwachten.'

Cindu International schrapt straks de toevoeging 'International' en gaat verder met twee belangen in joint ventures. Het gaat om deelnemingen van 50 procent in Cindu Chemicals en Nevcin Polymers. In de eerste onderneming, een raffinaderij van steenkoolteer, is Hoogovens de partner. In de tweede, actief op het gebied van koolwaterstofharsen, wordt samengewerkt met het Amerikaanse Neville. De aan Cindu toe te rekenen omzet in de joint ventures bedroeg vorig jaar 113,8 miljoen. Er werken 280 mensen.

Volgens Verdurmen is het de bedoeling de chemie-activiteiten sterk uit te breiden. Zelf zal hij dat niet meer meemaken; in mei gaat hij met pensioen. Begin vorige maand kondigde Cindu nog aan de belangen in beide joint ventures onder te brengen in een bedrijf dat gesaneerd diende te worden. Die sanering, zo stelde Cindu, was ingegeven door 'de marktomstandigheden en de financiële resultaten'. De ingrepen moeten leiden 'tot een gezonde kostenstructuur'.

De beslissing Cindu te ontvlechten vloeit evenwel niet voort uit een keiharde financiële noodzaak. Vorig jaar zag het concern de winst met 0,9 miljoen gulden stijgen tot 8,1 miljoen. Daarbij was sprake van een eenmalige last voor reorganisaties van 3,2 miljoen. In de eerste zes maanden van dit jaar ging de winst met 0,5 miljoen omhoog naar 3,6 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden