Reizende DNA-labs al langs 50 duizend scholieren

In twee jaar tijd hebben al 50 duizend scholieren gewerkt in een zogenoemd reizend DNA-lab. De mobiele practica, waar scholieren de nieuwste kennis over DNA kunnen opdoen, zijn een initiatief van de universiteiten van Wageningen, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Delft en het ministerie van Onderwijs....

Bovenbouwleerlingen van havo en vwo moeten op school meer leren over DNA en genen, omdat die onderwerpen steeds belangrijker zullen worden in de wetenschap. Om die reden hebben de universiteiten reizende DNA-labs ontworpen, waarin leerlingen op school onderzoek kunnen doen alsof ze al wetenschappers waren. Studenten begeleiden het onderzoek op school.

Dit schooljaar reizen de laboratoria langs 786 klassen en 16.500 deelnemers. De scholieren kunnen zich verdiepen in kankeronderzoek, energiewinning uit afval, prenataal plantenonderzoek, bio-informatica en ziekten door eiwitvouwing. Komend schooljaar komt er een practicum over forensisch DNA-onderzoek bij.

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs feliciteert donderdag op het Gymnasium Haganum in Den Haag de 50 duizendste deelnemer aan een reizend DNA-lab. Het gaat om een leerling uit de vierde klas, die een trofee uit handen van de minister krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden