Reguliere en alternatieve kankerbestrijders onverzoenlijk

Sinds kort heeft de reguliere Nederlandse kankerbestrijding concurrentie van een fonds dat alternatieve geneeswijzen propageert. Knallende ruzie, met als middelpunt: dr....

Misschien moet nog een rechtszaak de controverse beslechten tussen de omstreden alternatieve kankerspecialist dr. A. Houtsmuller en de reguliere kankerbestrijding. De Nederlandse kankerbestrijding/Koningin Wilhelminafonds (KWF) overweegt juridische stappen tegen de vorige week opgerichte stichting Nationaal Fonds Kankerbestrijding (NFK), waarvan Houtsmuller adviseur is. Morgen doet de rechter uitspraak in het smaadproces dat Houtsmuller heeft aangespannen tegen de Vereniging tegen Kwakzalverij.

Het KWF vindt de naam van de nieuwe stichting te veel lijken op die van de eigen organisatie en vreest dat het publiek in verwarring raakt. Daarnaast bestaat er volgens een woordvoerster van het fonds grote weerstand tegen de 'intimiderende' tekst van de folder die het NFK deze week heeft rondgestuurd.

De nieuwe stichting heeft tot doel alternatieve behandelwijzen van kanker onder de aandacht te brengen. De folder meldt dat slechts een op de drie kankerpatiënten geneest, dat vrijwel iedere kankerpatiënt de 'uiterst pijnlijke en ingrijpende' chemotherapie krijgt voorgeschreven en dat maximaal 10 procent van hen daardoor geneest.

De woordvoerster van het KWF spreekt van 'suggestieve' informatie. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van alle patiënten met kanker geneest en dat de helft van de patiënten een chemokuur ondergaat. 'Dit soort informatie is beangstigend voor het publiek en de patiënten.'

De kloof tussen de reguliere en de alternatieve kankerbestrijding leek aanvankelijk overbrugd toen het KWF vorige maand op een congres in de RAI ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum ook internist Houtsmuller uitnodigde. Houtsmuller oogst veel succes met zijn boeken over een zelf ontworpen anti-kankerdieet, waarin fruit, vette vis en haaienkraakbeenpoeder belangrijke ingrediënten zijn.

Hoewel de relatie tussen voeding en kanker nooit is bewezen, heeft hij jarenlang beweerd dat hij door zijn dieet is genezen van een uitgezaaid melanoom. Onlangs gaf Houtsmuller in een televisie-uitzending echter toe dat hij nooit uitzaaiingen heeft gehad.

Het KWF voerde voor het congres uitvoerig overleg met Houtsmuller en maakte de afspraak dat hij in zijn lezingen niet meer zou beweren dat zijn dieet geneest, maar dat het dient als aanvulling op de reguliere behandeling.

Tot verbijstering van het KWF laat de nieuwe stichting in de brochure echter een heel ander standpunt zien. Het NFK schrijft dat alternatieve therapieën 'zeker zo doeltreffend zijn' en dat ze ondanks een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing 'in de praktijk goed blijken te werken'.

De woordvoerster van het NFK heeft weinig oog voor de kritiek. 'Wie onze folder goed leest, heeft onmiddellijk door dat wij een nieuwe organisatie zijn. Bovendien verschilt ons logo duidelijk van dat van het Koningin Wilhelmina Fonds. Ons doel is om samen met de bestaande organisaties patiënten voor te lichten over alternatieve therapiën. '

Aandacht en empathie, dat is volgens secretaris H. de Vries van de Vereniging tegen Kwakzalverij alles wat alternatieve kankertherapeuten hun patiënten te bieden hebben.

'Van schilders en loodgieters eisen we een vakbekwaamheidsdiploma, maar zodra het om hun eigen lichaam gaat, denken mensen dat alles mogelijk is.' De Vries vindt dat het publiek tegen 'dikke jokkebrokken' als Houtsmuller beschermd dient te worden. 'Leken kunnen niet beoordelen of wat hij zegt wel koosjer is.'

Houtsmuller eist nu van de vereniging dat zij de beschuldigingen dat hij een 'kwakzalver' en een 'leugenaar' is, rectificeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden