Nieuws wetenschappelijk onderzoek EPA

Regering Trump dreigt milieuonderzoeken te dumpen

Smog verhult op 17 mei de skyline van Manhattan. Beeld Getty

De hoofdredacteuren van zes grote vakbladen uiten in een openbare brief hun zorgen over een plan van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om wetenschappelijk onderzoek te negeren waarvan niet alle gegevens openbaar zijn gemaakt. Zij zien in de wetgeving een aanval op de wetenschap.

Als het voorstel doorgaat, zal het Amerikaanse milieuagentschap EPA voortaan alleen nog wetenschappelijk onderzoek meewegen waarvan alle ruwe onderzoeksgegevens beschikbaar zijn. Volgens het agentschap maakt dat plan wetenschappelijk onderzoek transparanter. Ook zorgt het ervoor dat derden de uitkomsten van onderzoek gemakkelijker kunnen verifiëren.

De hoofdredacteuren van vakbladen Science, Nature, Cell, PNAS, PLOS en The Lancet schrijven in hun brief dat ze achter het voorstel een ander motief vermoeden. Zij zijn bang dat de plannen een poging zijn om ‘relevant wetenschappelijk bewijs te onderdrukken dat van belang is voor beleidsbeslissingen, inclusief zaken die van toepassing zijn op de openbare gezondheid’. 

Terugdraaien milieuregels

Als de EPA zijn plan doorzet, is dat volgens de wetenschappers ‘een catastrofe’. Volgens hen maakt het plan het moeilijker om regels op te stellen die water en lucht schoon houden. De onderzoeken waarop dergelijke regels gebaseerd zijn, bevatten vaak patiënteninformatie die onder voorwaarde van geheimhouding is verkregen. Als de EPA die onderzoeken straks negeert, kan het veel milieuregels uit de boeken schrappen. Daarmee past het plan in een trend, waarbij de regering Trump zoveel mogelijk regels rond klimaat en milieu probeert terug te draaien.

Het is niet de eerste keer dat de wetenschappers hierover hun zorgen uiten. Anderhalf jaar geleden, toen de EPA het plan voor het eerst aankondigde, publiceerden de hoofdredacteuren een soortgelijke brief. Het agentschap ontving destijds ruim 590.000 reacties, waaronder veel protesten van wetenschappers, patiëntenverenigingen, zorgverleners, milieugroeperingen en 103 Congresleden, zowel Democraten als Republikeinen.

Gelekt plan

Deze maand maakte The New York Times echter bekend dat de EPA ondanks die kritiek zijn plan niet heeft bijgesteld. Sterker nog: uit een door die krant bemachtigd document blijkt dat het agentschap nog een tandje heeft bijgezet en het plan uitbreidt naar álle studies die het gebruikt voor toekomstige én bestaande regelgeving. 

Een woordvoerder van het agentschap stelde tegenover The New York Times niet te willen reageren op de gelekte, voorlopige versie van hun plan. Het plan moet nog door de regering worden goedgekeurd en wordt op dit moment intern nog besproken. Desondanks besloten de wetenschappers hun zorgen nu alvast openbaar te herhalen.

Vroegtijdig overlijden

Critici maken zich zorgen dat milieuregels die al jaren in de boeken staan door de nieuwe werkwijze van de EPA plotsklaps zullen verdwijnen. ‘Dat kan leiden tot viezere lucht en een toename in vroegtijdig overlijden van burgers’, zei Paul Billings van de American Lung Association tegen The New York Times.

Een van de wetenschappelijke publicaties die het agentschap straks van de lijst zou kunnen schrappen, is een invloedrijk onderzoek uit 1993 dat vroegtijdig overlijden linkt aan luchtvervuiling. Dat resultaat stut veel van de huidige wetgeving over de luchtkwaliteit in Amerika. Bij het verzamelen van de onderzoeksgegevens tekenden wetenschappers geheimhoudingsclausules. Op die manier konden ze de persoonlijke medische informatie van meer dan 22.000 inwoners van zes Amerikaanse steden verzamelen. Hoewel de conclusies van die zogeheten ‘Six Cities-studie’ ook in latere onderzoeken steeds overeind bleven, is dat onderzoek al jaren het mikpunt van onder meer de fossiele industrie en Republikeinse congresleden.

Het anti-klimaatbeleid van Donald Trump

Het lijkt of de Amerikaanse president Trump niets heeft bereikt sinds zijn verkiezing een jaar geleden. Maar kijk hoe hij zijn stempel heeft gedrukt op het milieuagentschap EPA, waar hij klimaatscepticus Scott Pruitt heeft benoemd. Burgers, klimaat en natuur hebben het nakijken.

De baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA, Scott Pruitt, heeft donderdag ontslag genomen. Hij lag al maanden onder vuur wegens vriendjespolitiek en ander misbruik van belastinggeld.

Klimaatverandering is een verzinsel en slecht voor de economische groei, roept president Trump al sinds het begin van zijn campagne. Met drie maatregelen draait hij het Amerikaanse klimaatbeleid verder de nek om.

‘Wat is er toch gebeurd met de opwarming van de aarde?’, vroeg president Trump zich deze week nog spottend af op Twitter na een paar uitzonderlijk koude dagen. Hij wordt meteen tegengesproken door een rapport van zijn eigen regering over de gevolgen van klimaatverandering dat vrijdag werd gepubliceerd.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de milieuregels voor het autoverbruik, die onder zijn voorganger Barack Obama juist waren aangescherpt, weer terugdraaien. De aankondiging wordt gezien als een overwinning voor Amerikaanse auto- en oliebedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden