Regelmatig of soms nachtwerk doen verhoogt risico op diabetes en hart- en vaatziekten

De 1,3 miljoen Nederlanders die regelmatig of soms nachtwerk doen lopen een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en slaapproblemen. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad op basis van een onderzoek van wetenschappelijke literatuur. Het onderzoek legt niet langer een eenduidig verband tussen nachtwerk en een grotere kans op borstkanker.

Portiers bij een Rotterdamse discotheek. Beeld Arie Kievit

In 2006 kwam de Gezondheidsraad nog wel tot de slotsom dat 's nachts werken een verhoogde kans op borstkanker gaf. 'Maar op basis van nieuwe gegevens uit langlopende onderzoeken en nieuwe studies houdt deze conclusie echter geen stand meer', aldus een rapport dat is opgesteld in opdracht van de demissionaire minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens de raad laten de meeste van de onderzoeken alleen een verhoogd risico zien in de groep nachtwerkers met het hoogste aantal jaren nachtwerk. 'Daarnaast zijn de risico's gebaseerd op een klein aantal gevallen van borstkanker.'

Risico's

Het risico neemt voor diabetes en hart- en vaatziekten toe naarmate men meer jaren nachtwerk verricht, stelt het rapport. Volgens sommige schattingen loopt het aantal gevallen van diabetes door het doen van nachtwerk op tot 21 van de 100 gevallen van diabetes mellitus onder nachtwerkers. Voor hart- en vaatziekten loopt het op tot 23 van de 100 gevallen. Deze schattingen gelden voor nachtwerkers die veertig jaar in nachtdiensten hebben gewerkt, dus zo goed als het hele werkzame leven.

De Gezondheidsraad adviseert de minister om het werken in de nacht waar mogelijk zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer toch 's nachts gewerkt moet worden verwijst het rapport naar de aanbevelingen uit het eerdere advies over preventie van nadelige gezondheidseffecten die op de korte termijn optreden, zoals slaapproblemen.

In dat advies uit 2015 stelt de raad dat het sneller afwisselen van ochtend-, dag- en nachtdiensten in een ploegenrooster voorkomt dat de biologische klok bij nachtdiensten niet de kans krijgt zich aan het nachtritme aan te passen.

Uit een Franse studie uit 2014 bleek dat werken in ploegendienst een blijvende teruggang in het geheugen en de snelheid van het denken teweegbrengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.