Reddingsplan voor verslaafde artsen op komst

Artsenfederatie KNMG komt met een reddingsplan voor artsen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en medicijnen. Een vijfjarenprogramma moet deze dokters over hun schroom heen helpen om hulp te zoeken.

Aliëtte Jonkers
null Beeld anp
Beeld anp

Het reddingsplan van de KNMG is gebaseerd op de succesvolle Physician Health Programs, die al sinds de jaren tachtig in Amerika en Canada worden gebruikt. Deze initiatieven hebben tot doel dokters met een verslaving te behandelen en te rehabiliteren. Ze worden vijf jaar lang ondersteund en gemonitord door collega's, familieleden en de werkgever. Verslaafde artsen krijgen ook een 'buddy' op de werkvloer, een collega die ze in vertrouwen nemen over hun verslaving.

Op basis van Amerikaanse onderzoeken - Nederlandse cijfers zijn er niet - schat de KNMG dat tussen de 9 en 12 procent van de artsen ergens tijdens hun carrière verslaafd raakt. Dit percentage is vergelijkbaar met het aantal verslaafden in de rest van de beroepsbevolking, maar bij artsen gaat het vaak om mensen die beslissingen nemen die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood. Bovendien zoeken verslaafde artsen vaak geen hulp, uit angst hun baan te verliezen.

Weinig te doen aan verslavingsprobleem

Een bijkomend probleem is, aldus psychiater Hans Rode, dat veel verslaafde artsen menen dat er weinig te doen is aan een verslavingsprobleem. Rode is sinds de start in 2011 betrokken bij ABS-artsen, een steunpunt voor dokters met een verslaving. 'ABS-artsen bestaat nu vijf jaar, maar we hebben misschien zestig of zeventig aanmeldingen gehad van artsen. Een topje van de ijsberg. We willen dus graag meer artsen bereiken. Als zij de signalen beter herkennen, bij zichzelf of bij anderen, kunnen zij eerder ingrijpen.'

Het nieuwe reddingsplan voor verslaafde artsen is een vrijwillig, maar geen vrijblijvend programma: na het afkicken blijven deelnemende artsen gedurende vijf jaar onder controle van een bedrijfsarts. Met speeksel-, haar- of ademanalyses wordt regelmatig onderzocht of ze nog altijd 'clean' zijn. De KNMG hoopt hiermee de gezondheid van dokters te bevorderen en de patiëntveiligheid te verbeteren. Rode: 'Het uitgangspunt is: hoe kunnen we deze artsen voor hun vak behouden? Wij willen hun een veilige haven bieden. Zieke artsen verdienen net zo'n goede behandeling als hun patiënten.'

In Amerika en Canada hebben de programma's voor verslaafde dokters een succespercentage van 75 tot 85 procent: de artsen vallen niet terug in hun verslaving en kunnen ook gewoon weer aan het werk. De kosten van het reddingsplan zijn echter hoog: tussen de 10- en 25 duizend euro per arts. Artsenfederatie KNMG, het ministerie van Volksgezondheid en ledenorganisatie en zakelijk dienstverlener VvAA nemen het leeuwendeel van de kosten voor hun rekening.

Zaterdag in Sir Edmund meer verleidingen van het medicijnkastje.

Snoepen uit de dokterstrommel

Ze wordt een van de eerste deelnemers aan het vijfjarenplan voor (ex-)verslaafde dokters van de artsenfederatie KNMG. Hoe kon het zover komen dat deze gedreven huisarts haar werkdagen afsloot met een dosis morfine?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden