Hoe moeilijk kan het zijn? Jasper van Kuijk

Reageren zonder te lezen is niet bepaald een ongewoon fenomeen bij internetdiscussies

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: TL;DR

Achteraf was het eigenlijk wel een interessant experiment. De Volkskrant deelde mijn column op Twitter en de eerste reactie was: ‘Helpt niks, genaaid worden we toch wel.’ De tweede reactie: ‘Die link vind ik ook wel vaag… ’. Waarop bij nadere inspectie bleek dat er per ongeluk een niet-functionerende link was verstuurd. Maar genaaid worden we toch wel.

Ik moet bekennen dat ik het zelf ook heb gedaan. Er komt een artikel langs over een onderwerp dat me al tijden stoort en waar ik het een en ander van meen te weten en bám, daar twittert mijn onderbuik een reactie, alleen op basis van de kop. Of dat ik het wel begon te lezen, maar halverwege al zo woest was dat ik móést reageren. En dan ga je nat. De kop van een artikel wordt doorgaans net wat scherper aangezet en zeker columns willen nog weleens een wending bevatten, waardoor je er niet bent met alleen het eerste deel.

Reageren zonder lezen is niet bepaald een ongewoon fenomeen bij internetdiscussies. Er is zelfs een afkorting voor TL;DR: Too Long, Didn’t Read. Ik ben zoals gezegd dus weleens te snel een discussie ingedoken, maar een bijdrage aftrappen met ‘te lang, niet gelezen, hier is mijn mening’ is wel een niveau van schaamteloosheid waar ik nog een beetje aan moet werken voor ik dat haal. Ik zou zelf TL;DR vooral gepast vinden als optie bij het bevestigen van gebruiksvoorwaarden. ‘Heb je echt alles gelezen?’ en dan twee knoppen: cancel of TL;DR.

Maar op zich is TL;DR wel waardevolle informatie. Tenminste, ik ben geneigd om iets meer waardering te hebben voor de inbreng van iemand die daadwerkelijk de discussie volgt. En het is ook fijn om te weten of iemand boos is over iets dat je hebt geschreven of gewoon sowieso boos. Een beetje context kan verhelderend werken, zoals bijvoorbeeld toen Oprah Winfrey een hele enthousiaste tweet de wereld in stuurde over de nieuwe Microsoft Surface-tablet en Twitter daar automatisch bij vermeldde dat de tweet was verstuurd vanaf Winfrey’s iPad.

Dus misschien is het probleem niet eens zozeer dat de afkorting TL;DR gebruikt wordt, maar dat niet iedereen hem gebruikt die hem zou moeten gebruiken. Wellicht dat Twitter een Did (Not) Read-indicator kan toevoegen. Dat er automatisch wordt aangegeven of iemand die reageert de desbetreffende link heeft geopend of niet. En misschien zelfs of een stuk helemaal is gelezen of niet.

Overigens, halverwege dit stukje schreef ik dat TL;DR staat voor ‘niet gelezen’, maar het wordt inmiddels ook wel gebruikt als ‘voor wie dit stuk te lang vindt, hier is de samenvatting’. Benieuwd of ik daar via Twitter nog op gewezen ga worden.

Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden