Radboudumc Nijmegen stopt met medicijnstudies naar 'Alzheimer-eiwit'

Het Radboudumc in Nijmegen is gestopt met medicijnstudies die amyloïde-bèta proberen te remmen, een eiwit waarvan wetenschappers meer dan dertig jaar lang gedacht hebben dat het de ziekte van Alzheimer veroorzaakt.

Aliëtte Jonkers
Het Radboudumc gaat stoppen met het onderzoek naar het alzheimer-eiwit. Beeld anp
Het Radboudumc gaat stoppen met het onderzoek naar het alzheimer-eiwit.Beeld anp

Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc en hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum in Nijmegen, vandaag in de Volkskrant.

Twee maanden geleden presenteerde het tijdschrift Science Translational Medicine een proef om de productie van bèta-amyloïd te remmen nog als belangrijke stap in het alzheimeronderzoek. Wereldwijd beginnen echter steeds meer wetenschappers te twijfelen aan de theorie dat plaques van amyloïde-eiwit de oorzaak zijn van de ziekte van alzheimer.

Valse hoop

Zij stellen, net als Olde Rikkert, dat alzheimer een verouderingsziekte is die veel complexer is dan schade door louter amyloïde-eiwit. Het Radboudumc zegt patiënten geen valse hoop te willen geven. De zorg richt zich daarom vooral op het leren omgaan met de ziekte. De medicijnstudies met amyloïde-eiwit zijn volledig van de baan. 'Ik kan het simpelweg niet meer verkopen aan mijn patiënten', zegt de Nijmeegse hoogleraar tegen de Volkskrant.

Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum van VUmc, doet nog wel onderzoek naar amyloïde-eiwit. Hij staat lijnrecht tegenover Olde Rikkert: 'Alzheimer een verouderingsziekte? Geleuter. Als dat zo is, waarom zijn er dan mensen van 45 die de ziekte krijgen?'

Waarom is er nog steeds geen alzheimerpil?

Wetenschappers roepen het al jaren: nog even en dan kunnen we de ziekte van Alzheimer genezen. Dus waarom is die alzheimerpil er nog steeds niet?

Cocktail

Olde Rikkert wijst er echter op dat Scheltens in het VUmc vooral jonge mensen met alzheimer ziet. In deze leeftijdsgroep lijdt een deel van de mensen met alzheimer aan een familiaire vorm, net zoals een herseninfarct bij iemand van 40 een andere oorzaak kan hebben dan bij iemand van 85. 'Maar dan hebben we het over minder dan 1 procent van alle mensen met alzheimer', zegt Olde Rikkert. 'De belofte dat wetenschappelijk onderzoek alzheimer kan oplossen, geldt dus niet voor alle 70- en 80-plussers met deze ziekte. Daar moeten we eerlijk over zijn.'

Scheltens verwacht dat er in de toekomst niet één pil, maar een cocktail van medicijnen komt tegen alzheimer. Maar ook hij zegt uiteindelijk dat die middelen alleen voor relatief jonge mensen met alzheimer binnen bereik liggen. 'Bij ouderen is er vaak een gemengd beeld van alzheimer en andere vormen van dementie, zoals Lewy Body en schade aan de bloedvaten. We moeten de ziekte een stap voor zijn. Bij 80-plus zijn we helaas te laat.'

Lees ook

En opeens was het moment voorbij
Wanneer pleeg je euthanasie bij dementerenden? (+)
Belangrijke stap gezet in ontwikkeling Alzheimer-medicijn
De weg naar genezing van Alzheimer is nog lang en hobbelig, maar Amerikaanse onderzoekers hebben in een proef met patiënten een belangrijke stap gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden