Puur natuur met een haast buitenaardse uitstraling

Een ondergrondse warmwaterbron werd aangeprikt en vergeten.

Martijn van Calmthout
null Beeld HH
Beeld HH

Een spuitende geiser in zuurstokkleuren die zo kan worden ingezet in Sjakie en de Chocoladefabriek. Alleen is dit niet Hollywood, maar een woestijnuithoek in het noordwesten van Nevada. En dus moet het wel puur natuur zijn. Puur natuur met een haast buitenaardse uitstraling.

Natuur is het inderdaad, maar het is wel degelijk de mens die de boel in gang heeft gezet bij deze Fly Geyser in Washoe County, onder avontuurlijke Amerikagangers een bestemming om van te watertanden. Het gebied staat bekend om zijn warmwatermeertjes en mineraalafzettingen. In het begin van de vorige eeuw groeven goudjagers erin rond en raakten soms ondergrondse waterbronnen. Veel goud werd er niet gevonden, maar in de jaren zestig kreeg de energiesector belangstelling voor het warme water in de ondergrond.

In 1964 ging dat helemaal mis. Bij een boring werd een diep heet reservoir lekgeprikt en vervolgens gelaten voor wat het was. Een permanente warmwaterfontein begon te spuiten en bracht sindsdien kalk en mineralen mee naar boven, die korst op korst drie heuvels opbouwden. Die heuvels van calciet zijn inmiddels anderhalve meter hoog en bijna vier meter breed. Het water spuit er nog eens anderhalve meter bovenuit. Jaarlijks zet zich een paar centimeter nieuw materiaal af op de formatie. De helle kleuren zijn overigens niet het gevolg van mineralen die uit de ondergrond worden opgevoerd, maar van warmwater-algen.

Niet eens reusachtig allemaal, dus, al lijkt het bij een laag camerastandpunt heel wat. Maar zelf kieken is er niet bij. Afgelopen zomer kocht het befaamde Burning Man Festival de Fly Ranch met geiser en al. Ter bescherming werd er een hoog hek met prikkeldraad omheen gezet. De kleurengeiser met waterpluimen is wel vanaf de openbare weg te zien. State Route 34 vanuit Gerlach, Nevada. Twintig mijl.

En anders hebben we de foto's nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden