Publiceren van verwijderde tweets nu overal geblokkeerd

Twitter heeft sinds afgelopen weekend in tientallen landen, waaronder Nederland, de toegang geblokkeerd van Diplotwoops en alle 30 Politwoops-versies van Open State Foundation. Op die websites zijn tweets te lezen van politici die na plaatsing weer verwijderd zijn.

Redactie
null Beeld Open State Foundation
Beeld Open State Foundation

Het Amerikaanse Twitter liet de initiatiefnemers van de tool vrijdagavond weten dat dat vanaf dit weekend afgelopen zou zijn. Twitter schreef: 'Stel je voor hoe zenuwslopend - beangstigend zelfs - twitteren wordt als het onveranderlijk en onherroepelijk zou zijn? Geen gebruiker verdient deze mogelijkheid meer dan een ander. Het verwijderen van een tweet is een expressie van de stem van de gebruiker'.

In het bericht stelde Twitter verder dat het besluit om de toegang voor Politwoops te blokkeren volgde 'na rijp intern beraad waarbij met een aantal factoren rekening is gehouden' en dat het geen onderscheid maakt tussen zijn gebruikers.

Directeur Arjan El Fassed van Open State Foundation - een organisatie die 'digitale transparantie' promoot - vindt de blokkade een slecht signaal: 'Wat gekozen politici en volksvertegenwoordigers in het openbaar zeggen en zelfs als ze het later verwijderen, is onderdeel van de parlementaire geschiedenis. Deze berichten hebben zij zelf bewust openbaar gepubliceerd en later verwijderd. Het publiek zou toegang moeten hebben tot wat zij in het openbaar hebben gezegd', schreef hij op de eigen site. Op de site van Politwoops staan nu alleen nog de tweets van tot twee dagen geleden. Open State Foundation zegt nu 'samen met anderen te bekijken op welke wijze de toegang tot publieke berichten van gekozen politici gewaarborgd kan blijven'.

Eerder dit jaar blokkeerde Twitter al de Amerikaanse versie van Politwoops. Maar de 30 andere versies van Politwoops in diverse landen inclusief het Europees parlement bleven wel werken. In 2014 lanceerde Open State Foundation een soortgelijke tool met verwijderde tweets van diplomaten en ambassades, Diplotwoops. De websites werden naar eigen zeggen veelvuldig gebruikt en geciteerd door journalisten.

Europees Parlement
Politwoops ontstond in Nederland in 2010 tijdens een hackathon. Vanaf dat moment was het mogelijk om verwijderde Tweets van politici openbaar te maken. Open State Foundation draaide Politwoops niet alleen in Nederland met lokale, regionale en nationale politici maar bracht het ook naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Tunesië, Egypte, Turkije en nog zo'n 25 andere landen. In 2012 ondersteunde Open State Foundation de Amerikaanse Sunlight Foundation in Washington met het opzetten van Politiwoops in de Verenigde Staten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden